12 начина да накарате мозъка си да произвежда хормони на щастието

58478
12 начина да накарате мозъка си да произвежда хормони на щастието
Снимка: pexels

За съжаление, дори и всичко да е наред в живота ни, пак може да не се чувстваме щастливи. Това е така, защото щастието зависи не от външни, а от вътрешни фактори, най-важният от които е състоянието на вашите хормони. И така, „щастливото триединство” – серотонин, допамин и ендорфин – трябва да е на високо ниво, за да почувствате същото чувство на еуфория. И така, ние ви казваме какви прости правила е важно да следвате, така че всеки ден да бъде радост.

Физически упражнения

Физическата активност е най-лесният и бърз начин за освобождаване на ендорфини. Начинът, по който работи, е, че активността кара сърдечната честота да се ускори, което от своя страна освобождава ендорфини. Така че, колкото по-активна и интензивна е вашата тренировка, толкова по-щастливи ще бъдете в края ѝ. Между другото, ендорфините също влияят върху чувствителността към болка. Ако тренирате редовно, усещанията за менструация, синини или мускулни разтежения ще станат по-малко болезнени.

Още: Как да преформулираме негативните мисли в позитивни?

"Приятно" хранене

Ако целта ни е да събудим определени хормони (в случая хормони на щастието), трябва да увеличим присъствието на тези храни в диетата си, които ги произвеждат. Taкива храни са:

Тъмен шоколад. Невромодулаторът фенилетиламин в черния шоколад освобождава хормони на щастието. Но! Важно е да ядете черен шоколад с високо съдържание на какао и минимално съдържание на захар - последното дава краткотраен прилив на енергия, а след това предизвиква чувство на летаргия.
Проучване, проведено от Университетския колеж в Лондон, установи, че тези, които ядат черен шоколад по всяко време на деня в двудневно проучване, съобщават за симптоми, подобни на депресия, 70% по-рядко от тези, които не го правят.

  • Продукти с Омега-3: мазна риба (сьомга, пъстърва, риба тон), авокадо, зехтин.
  • Храни с триптофан, аминокиселина, която се нарича "естествен антидепресант". Той синтезира серотонин, мелатонин и допамин в мозъка. Триптофанът се намира в пилешкото месо, яйцата, млякото, ядките и семената.
  • Продукти с капсаицин, алкалоид, който нормализира чревната микрофлора. Като правило това са червени люти чушки или сосове с тях.

Още: Тези 6 зодии ще са щастливи през април 2024

Сексуална активност

По време на сексуално удоволствие тялото ни произвежда допамин, окситоцин и ендорфини. Производството на тези хормони достига своя връх, когато достигнете оргазъм. Интересното е, че можете да получите хормони на щастието, без да правите секс. Например прегръдката на любим човек е мощен начин за освобождаване на окситоцин.

Масаж

Следващият път, когато любимият ви поиска разтриване на гърба, знайте, че има ползи и за вашето тяло. Доказано е, че масажът (и всяко приятно докосване) произвежда хормони на щастието както в масажиста, така и в човека, който получава масаж. Същото може да се каже и за лечебни практики като акупунктура, хиропрактика и хидротерапия. Те ви помагат да се отпуснете и дори да се отървете от лека болка.

Още: Какво прави хората щастливи, ето какво казват изследванията

Медитация

Въпреки факта, че медитацията стана популярна напоследък, малко хора все още я практикуват. Например, скорошно проучване сред британците показа, че само 26% от жителите на кралството понякога се занимават с медитация. Но напразно - медитацията ни помага да отпуснем тялото и да се научим да фокусираме ума по-добре. Медитацията също освобождава серотонин, мелатонин и допамин.

Смях

Смехът е толкова ефективен, че е форма на терапия за лечение на стрес и клинична депресия. Когато се смеем, започва активното производство на ендорфин, което вече намалява стреса, подобрява имунитета и настроението. Така че любимата ви комедия е чудесен начин да "убиете" времето с ползи за здравето.

Още: Как да си набавим хормон на щастието?

Разходка в гората

Още в началото на 80-те години на миналия век изследователи в Япония разработиха нов начин за подобряване на настроението: Shinrin yoku, или "горско къпане". Това се отнася за дълга разходка в гората, по време на която сякаш сте потопени в природата. Доказано е, че подобни практики повишават осведомеността за света и освобождават хормони на щастието.

Практикувайте благодарност

Оказва се, че да кажеш „благодаря“ е не само учтиво, но и полезно за здравето. Изследванията показват, че когато благодарим на някого, мозъкът ни го интерпретира като нещо положително, подобно на похапване на любимата ни храна или гледане на телевизионен сериал. Същото се случва, когато чуем „благодаря“, адресирано до себе си - хормоните на щастието започват да се произвеждат активно поради факта, че влизаме в социален контакт и се оказваме полезни на някого.

Още: Учените разкриха тъмната страна на "хормона на щастието" серотонин

Помиришете нещо хубаво

Известно е, че миризмите могат да ни върнат към приятни спомени (както и такива, които бихме искали да забравим завинаги). Каним ви да използвате силата на миризмата във ваша полза! Доказано е, че някои етерични масла задействат мозъка да произвежда серотонин и допамин и това са лавандула, лимон и бергамот. Между другото, затова ароматерапията е толкова популярна сред тези, които често изпитват стрес или са склонни към депресивни разстройства.

Вижте постиженията си

Когато постигнем дори малки цели, мозъкът ни разбира: "Мога да го направя!" Това приятно усещане освобождава допамин и серотонин, повишава самочувствието и най-важното ви насърчава да покорявате още планини. Поставете си малки ежедневни цели: например, извървете повече от 5 километра, изпечете бисквитки, свършете работа, която сте отлагали дълго време, прекарвайте по-малко време в социалните медии от обикновено. Големите постижения, разбира се, са по-приятни - но те отнемат много време.

Щастливи спомени

Нашият мозък не вижда разликата между спомен и това, което се случва в момента. Ето защо, когато си спомняте нещо приятно, мозъкът ни принуждава да преживеем всички онези чувства, които са останали в миналото. Това освобождава хормоните на щастието и дава мощен прилив на енергия. Така че по-често разглеждайте семейните албуми и си припомняйте най-ярките и положителни събития в живота си.

Слушане на музика

И музиката, и пеенето помагат за освобождаването на невротрансмитера окситоцин, който е отговорен за доброто ни настроение. Например хората след сърдечна операция се възстановяват по-бързо, ако слушат музика всеки ден, тъй като окситоцинът намалява нивата на стрес и болка, според проучване.

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com