13 факта за живота, които ще ви изумят

10143
13 факта за живота, които ще ви изумят
Снимка: Alexander Antropov / Pixabay

Понякога учените правят толкова невероятни открития, че дори научнофантастичните романи са нищо пред тях. Нашата селекция от 13 необичайни факти за живота около вас ще ви помогне за разширяването на вашия кръгозор, за да разберете, че заобикалящият ни свят е безкрайно  интересен и многостранен.

Децата имат около 70 повече кости от възрастен човек

Бебетата имат около 270 на брой кости, като повечето от тях са много дребни. Това прави костите им по-гъвкави, помагайки на бебето за успешно преминаване  през родилния канал на майката. С напредването на възрастта много от тези кости се сливат. Средният скелет на възрастен се състои от 200-213 кости.

Айфеловата кула увеличава височината си с 15 см през летните месеци

Тя е изградена от температурни компенсатори, по начин, позволяващ на стоманата да се разширява и свива без да се поврежда конструкцията. Нагрявайки се от високата температура, тя започва да се разширява и заема по-голям обем. Това се нарича топлинен тип разширение. При понижаване на температурите, това  намалява обема. Затова големия тип конструкции като мостовете са оборудвани с разширителни фуги, така че да могат да променят размера си.

20% от кислорода на Земното кълбо идва от Амазонските тропически гори

Горите в Амазонка  се разпростират на площ от 5,5 млн. кв. километра. Те произвеждат голяма част от кислорода на земното кълбо, абсорбирайки голяма част от въглеродния двуокис и наричат още „белите дробове на Земята“.

Някои метали са с висока реактивност, като биха ескплодирали дори при контакта си с вода

Някои видове метали и химични съединения, като калия, натрия, лития, рубидия и цезия, имат повишена химическа реактивност, запалват се с голяма бързина при контакт с въздуха и могат да експлодират, ако бъдат изпуснати във вода.

Една малка неутронна звезда би тежала шест млрд. тона

Неутронния тип звезди са останки от масивен тип звезди, които се състоят от неутронни ядра, покрити с тънка външна обвивка от материя под форма на тежки атомни ядра и електрони. Ядрото на звездите, които умират по време на експлозии на свръхнова, се компресира от гравитацията. Астрономите твърдят, че този тип звезди биха могли да са масивни като Слънцето, въпреки радиуса им не повече от 10-20 км.

Всяка година Хаваи са по-близо  до Аляска със 7,5 сантиметра

Кората на земного кълбо се изгражда от тектонските плочи. Тези се движат заедно с горния слой на мантията в непрекъснат цикъл. Хаваите са в средата на Тихоокеанската плоча, движеща се в северозападната част към Северноамериканската, където е разположена и  Аляска. Движинието на текстонските плочи е със скоростта на растежа на човешки нокът.

След 2,3 млрд. години нашето земно кълбо ще е прекалено горещо, за да оцелеем

В продължителност от  сто милиони години Слънцето се е нагрявало, и ставало по-ярко и горещо, като би продължило същия цикъл. След около 2 млрд. години температурите толкова ще се завишат, че всички океани биха се изпарили. Земята би се превърнала в голява пустиня, подобна на Марс. Според учените Слънцето би се превърнало в червен гигант и би погълнало земното ни кълбо изцяло.

Полярните мечки е почти невъзможно да бъдат открити с термокамери

Термокамерите могат да идентифицират различни обекти по излъчваната от тях топлина. Полярните мечки поддържат постоянно своята такава.  С дебелия си слой подкожни мазнини и топлата си козина, мечките биха издържали дори при Арктически температури.

А вие бъркате ли ТАЗИ география? Круиз изненада

В наши дни вместо да изучаваме атласи, ние използваме интернет. Така че не трябва да е изненада, че има купища от грешки, които се прав...

Необходими са 8 минути и 19 секунди, за преминаването на светлината от Слънцето до Земята

Знаем, че скоростта на светлината е 300 000 км. в сек. Но дори при тази главозамайваща скорост е необходимо време, за да се покрие разстоянието между Слънцето и Земята. И 8 минути не са много в космически мащаб. Нужни  са 5,5 часа, за достигането на светлината от Слънцето до Плутон.

Ако премахнем междуатомното пространство, човешките същества ще се поберат в захарно кубче

Всъщност повече от 99% от атомите са празни. Съставът на един атом е  от дребно, плътно ядро, заобиколено от електрони, заемаци много повече пространство. Това е така, защото движението на електроните е вълнообразно. Те биха могли да съществуват само там, където гребените и вдлъбнатините на вълните се събират в едно. Електроните не стоят в една точка, тяхната позиция може да е във всички части на орбитата.

Стомашните сокове могат да разтворят самобръсначки

Защо паспортите ни са в различни цветове и защо вратите на асансьорите имат процепи?

Защо паспортите се предлагат само в четири цвята? Международната организация за гражданска авиация изисква всички страни да използват ...

Благодарение на солните киселини с високо pH, нашият стомах може да абсорбира храната. Но киселината засяга и лигавицата на стомаха, но стомашната лигавица може бързо да се възстанови. Цялостното обновление на стомашната лигавица е на всеки четири дни.

Венера и Уран се въртят по посоката на стрелките на часовника

Учените разполагат с различни мнения за случващото се на Венера. Най-вероятните причини са, че поради гигантски астероид в миналото, който е повлиял на курса му, или поради циркулирането на въздушни течения в горната част на атмосферния слой.

Бълхата е по-бърза от космическа совалка

Скокът на една обикновена бълха достига невероятни височини до осем сантиметра в милисекунда. Всеки отделен скок придава на бълхите петдесет пъти по-голямо ускорение, от това на космическа совалка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com