15 храни, които могат да се консумират и след като срокът им на годност изтече

1011
15 храни, които могат да се консумират и след като срокът им на годност изтече
Снимка: iStock

Да го запазя или да го изхвърля? Всеки продукт има определен срок на годност, който дава представа на потребителя кога може да се използва. Мнозина обаче смятат, че числата върху опаковката са насока и дават само обща оценка кога даден продукт достига своето върхово качество. Тоест, някои неща все още могат да се съхраняват и използват след изтичане на срока им на годност.

Изключение, разбира се, са хранителните продукти като бебешкото мляко. То има федерално регулиран срок на годност и трябва да се консумира в рамките на определен период от време. В такива случаи не си струва рискът.

Но можете да проверите килера, с който сте се запасили в началото на пандемията. Експерти по безопасност на храните и диетолози отбелязват, че безопасността на храните зависи както от техните характеристики, така и от начина на съхранение. Има обаче групи продукти, които показват особена стабилност по време на съхранение. Ето храните, които не е нужно да изхвърляте дори след изтичане на срока им на годност (по възможност се уверете, че външният им вид и миризмата им не са се променили преди консумация).

Яйца

Съхраняват се още 3-4 седмици след изтичане на срока на годност. Това правило обаче важи само ако ги държите в хладилник (не забравяйте, че в много магазини те са просто на отворени рафтове). Както повечето животински продукти, яйцата са нетрайни, което означава, че могат бързо да станат неизползваеми. Ако боравите с тях правилно, можете да удължите срока им на годност с няколко дни. Ако се съхраняват в хладилник при [4°C], те могат безопасно да се консумират четири до пет седмици след опаковането.

8 храни, чийто срок на годност никога не изтича

Твърдо сирене

Твърдите сирена като пармезан са друг сигурен залог по отношение на срока на годност, дори ако започнат да показват някои признаци на стареене с течение на времето. Винаги можете да добавите няколко седмици към датата на изтичане. След изтичане на срока на годност те могат да започнат да образуват бяла или синьо-зелена плесен по повърхността.

Просто изстържете тези плесени или дори изрежете засегнатите части и вашето твърдо сирене отново ще бъде безопасно за консумация. Твърдите сирена имат ниско съдържание на влага, което затруднява растежа на бактериите, тъй като повечето бактерии предпочитат влажна среда.

Гранола и мюсли

Още 1-3 седмици след изтичане на срока на годност зърнените закуски, включително мюсли и гранола, могат да се консумират безопасно. Същото важи и за сушените плодове, крекерите и чипса. Подобно на тестените изделия, тези преработени сухи храни не съдържат много, ако има такава, влага, което допринася за тяхната стабилност.

Мляко

Друга съставка за закуска също може да издържи допълнителна седмица на съхранение. „Млякото може да издържи до една седмица след изтичане на срока на годност“, казва Меган Уонг, RD, регистриран диетолог. Ако не сте сигурни, помиришете го, за да видите дали не се е развалило.

Кисело мляко

Въпреки че киселото мляко, което е направено от млечни продукти, често не се счита за особено стабилен продукт, то може да остане свежо след изтичане на срока му на годност. Неотворените кисели млека могат да се консумират до три седмици след най-добрия срок. Киселото мляко се прави с пробиотици и млечнокисели бактерии, които помагат да се предпазят лошите бактерии. Може да забележите, че вашето кисело мляко има суроватка, отделена от подсирената част – това е нормално и няма повод за притеснение.

Хляб

Може да се консумира още 5-7 дни след изтичане на срока на годност. Във фризер - 3-6 месеца. Хлябът може да се съхранява пет до седем дни след изтичане на срока на годност. Но внимавайте за мухъл, особено ако се съхранява във влажна среда. Най-добре е хлябът да се съхранява на хладно и сухо място. А ако искате да удължите срока му на годност, съхранявайте хляба във фризер и той ще се съхранява от три до шест месеца. Разбира се, ще загуби част от свежестта и вкуса си, но ще става за ядене.

Корени

Това се отнася за зеленчуци като цвекло, моркови, репички и пащърнак. Те лесно ще издържат допълнителна седмица или две в хладилника. „Много кореноплодни зеленчуци могат да се съхраняват няколко седмици с малка промяна във вкуса. Като цяло, колкото по-свежа е храната и колкото повече вода и масло съдържа, толкова по-бързо се разваля. Това е така, защото влагата размножава микроорганизми, а маслата съдържат мазнини, които се окисляват, когато са изложени на топлина, светлина и въздух, което може да доведе до гранясване.

Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност

Ядки

Повечето ядки са доста стабилни на съхранение (и могат да издържат допълнителни седмици или дори месеци), защото не съдържат много влага, но тези с повече мазнини може да се развалят по-бързо. Не яжте сухи, преработени храни, които миришат на трева или боя, имат тъмен или мазен вид или имат водни щети върху опаковката.

Брашно, сол, захар, сода

Сухите съставки могат безопасно да се съхраняват още 1-2 месеца след изтичане на срока на годност. Тази категория включва бяло брашно, сода за хляб, сол, бакпулвер и захар. Тъй като сухите съставки нямат влага, те обикновено са по-малко податливи на растеж на бактерии. Солта, по-специално, никога не се разваля, защото няма средства за поддържане на растежа на бактериите и често се използва като консервант, защото наистина е добра за предотвратяване на този растеж. Не яжте никакви сухи съставки, които имат неестествена миризма или признаци на нашествие от вредители.

Паста и ориз

Тук можете спокойно да добавите две допълнителни години. „Пастата е сух продукт, така че не се разваля лесно. Същото важи и за пълнозърнестите тестени изделия, тъй като сухотата компенсира гранясването. Ето защо можете безопасно да ги използвате след изтичане на срока на годност, въпреки че качеството може да пострада. Същото важи и за суровия ориз, както и за суровия овес и овесените ядки.

Консервирана царевица

Този продукт има още 1-2 години след изтичане на срока на годност. Същото важи и за боб от консерва и други видове боб, сос за паста, люти чушки и гъби в консерва. Консервите са една от най-малко нетрайните храни. Например, консервираната царевица често има срок на годност от три до пет години, посочен на етикета. Но можете да го ядете дори години по-късно. Консервирането убива преди всичко микроорганизмите, които причиняват развалянето на храната. Освен това консервираните храни са вакуумирани, което означава, че няма кислород, което кара храната да потъмнява и да се разваля.

Пчелен мед

Медът е един от продуктите, които никога не се развалят. Той има практически неограничен срок на годност, тъй като по същество е форма на захар с ниско съдържание на влага и следователно малък шанс за развитие на бактерии и други микроорганизми, които обикновено развалят храната. Освен това медът е кисел. Високата киселинност означава, че всички други бактерии, които се опитват да оцелеят в меда, ще бъдат унищожени. Следователно, ако медът е правилно запечатан и съхраняван на сухо място, има шанс да издържи вечно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните...