15 знака, че нещо с кучето ви не е наред

17098
15 знака, че нещо с кучето ви не е наред
Снимка: iStock

Всеки, който е имал щастието да отглежда куче, знае, че обичта към този най-добър приятел на човека е безгранична. Да, много е забавно, носи щастие и радост, но когато кучето се разболее или му се случва нещо лошо, понякога стопаните не са подготвени и не знаят как да реагират.

Именно заради това трябва винаги да сте подготвени, ако се появи проблем при вашето куче, за да можете да реагирате адекватно и по този начин да му помогнете. Да, кучетата не могат да говорят, но имат свои начини да ни покажат, че не се чувстват добре. От нас се иска да разпознаваме знаците, защото много от тях приличат на човешките реакции.

Съществуват общи признаци за всички кучета, които могат да ни подскажат, че нещо не е наред. И тук не говорим за очевидни лоши състояние като висока температура, унилост, липса на апетит за дълго време, подут корем и т.н.

Още: Как най-лесно да свалим високата температура при куче?

Снимка: iStock

Признаци, които са ясен знак, че нещо с кучето ви не е наред

Ето няколко основни неща, за които да наблюдавате вашето куче

1. Твърде много пиене на вода и обилно уриниране

Ясно е, че кучетата и хората не могат да бъдат сравнявани по това колко често пият вода, но е добре да следите дали вашият домашен любимец не е започнал да пие много повече вода от обикновено. Понякога прекомерното пиене на вода може да е признак на бъбречно заболяване, диабет и др.

2. Лош дъх и прекалено много лиги

Тук има нещо общо между лошия дъх при хората и при кучетата - обикновено той е знак за проблеми със зъбите, които може да се решат след посещение при специалист. Ако сте завели кучето си при ветеринар и той не е установил проблеми със зъбите му, може да се касае за някакъв проблем с червата или с черния дроб.

Прекомерното слюноотделяне пък може да е знак за някакви заболявания на слюнчените жлези или неврологично заболяване.

3. Промяна в типичната активност на кучето

Ако кучето ви по принцип е много подвижно, активно и весело, но изведнъж стане мудно, унило и без настроение, то очевидно има някакъв проблем. Понякога това се дължи на едно обикновено ухапване от кърлеж, но може да се окаже дори депресия. Наблюдавайте кучето си, защото рязката промяна в настроението е категоричен знак, че нещо не е наред.

Снимка: iStock

4. Бърза промяна в килограмите

При рязко намаляване на апетита и загуба на тегло е добре да обърнете внимание дали кучето няма болен зъб или някакви стомашни проблеми. Понякога дългата раздяла със стопанина или смяната на жилището също може да доведат до депресия и липса на апетит у кучето.

Ако пък домашният ви любимец изведнъж започне да поема огромни за него количества храна, може да се касае за диабет и дори проблеми с щитовидната жлеза. Дори и да няма някакъв конкретен здравословен проблем, имайте предвид, че кучетата с наднормено тегло живеят по-малко, така че следете порциите на вашия четирикрак приятел.

Още: Кога кучето започва да яде трева?

5. Сънливост

Ако забележите проблеми със съня на кучето ви, добре е да посетите ветеринар. Обикновено кучетата имат нужда от много повече сън от хората - 10-12 часа дневно, така че това може да ви служи като отправна точка.

6. Трудно изкачване на стълби

Ако по принцип кучето ви няма проблем с изкачването и слизането по стълби, но забелязвате, че му е все по-трудно да го прави, непременно го заведете на преглед, защото може да се касае за проблем със ставите.

Снимка: Alexas_Fotos/Pixabay

7. Суха кожа и поява на рани

При кучетата съществуват повече от 100 кожни заболявания. Признаци за проблеми с кожата са прекомерното чесане, окапване на козината, поява на пърхут, корички и лющене. Кожните проблеми се проявяват и в ушите, така че проверявайте и там.

8. Проблеми с дишането

Кашлица, кихане, задъхване - това са все ясни знаци, че нещо дразни гърлото и дихателните пътища на кучето ви. Ако задъхването е сериозно, може дори да се касае за сърдечни проблеми.

9. Зачервени очи, сълзене или други очни проблеми

Загубата на зрение при кучетата рядко се открива в начален стадий, тъй като те успяват да се адаптират по-лесно към променящото им се зрение. Затова всеки признак, че домашният ви любимец е започнал да вижда зле, трябва да ви изстреля към кабинета на ветеринаря.

Сълзенето и зачервяването на очите може да е знак за конюнктивит, който пък е заразен за хората. Ако пък видимо очите на кучето потъмняват, много вероятно е да става дума за катаракта.

Още: Почина най-старото куче в света, вписано в Рекордите на Гинес (ВИДЕО)

10. Редовни проблеми със стомаха

Честата диария може да е знак за паразити. При запек проблемът може да е в дебелото черво. Ако пък кучето ви повръща често, много вероятно е да има гастрит или друг стомашен проблем.

Снимка: iStock

11. Чесане на ухото и тръскане на главата

Ако кучето твърде често си чеше ухото, очевидно е, че нещо го дразни. Ако започне и да си тръска главата, това вече е ясен знак, че нещо не е наред. Може да се касае за навлизане на чуждо тяло в ушния канал или развиване на инфекция.

12. Влачене на дупето и обилно близане

Понякога кучетата започва да си влачат дупетата в опит да се почешат. Това е знак, че може би става дума за паразити или дори алергия към бълхи. Може да се касае и за възпаление на аналните жлези. При всяко положение решението се намира в кабинета на ветеринаря.

13. Пъпки по лицето

Да, и на кучетата понякога им избиват пъпки по муцуните. И не, това не е знак, че са в пубертета, а е сигнал, че най-вероятно имат проблем с жлезата, която трябва да бъде изстискана.

14. Неочаквана агресивност към други кучета или хора

Ако кучето ви не е склонно да проявява агресия, но все по-често се случва да се зъби, ръмжи или да скача по други кучета или дори по хора, има голяма вероятност то да изпитва силна болка, която го прави раздразнително. Ако не можете да установите къде е проблемното място, веднага го заведете на ветеринар.

Снимка: iStock

15. Кучето не иска да излиза на разходка

Представителите на най-малките породи често не желаят да излизат и това не се смята за твърде голям проблем. Но ако вашето куче не е имало проблем с разходките и изведнъж вече не иска да излиза, дърпа се и дори трепери, то вероятно се касае за страх, породен от неприятна ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com