18, 30, 50 г.: Криза на възрастта и как да се справим

6847
18, 30, 50 г.: Криза на възрастта и как да се справим
Снимка: Pexels

Рано или късно всеки от нас може да се сблъска с възрастова криза, която често се превръща в причина за множество странични проблеми в живота, както в личен, така и в професионален план. Как да разберете, че сте в криза и да преминете този тест без загуби, ви казваме в следващите редове.

Кризите, свързани с възрастта, наистина не са пресилени и се появяват при хората в определени периоди от време - те могат да бъдат свързани с оценка на постиженията, морално удовлетворение от съществуващата ситуация и самоидентификация в живота и обществото. Струва си да се помни, че много хора преминават през тези кризи и с правилното отношение състоянието на застой и неудовлетвореност може да се преодолее бързо и безболезнено. Ето как:

Тийнейджърска криза

Още: Кризисни моменти в живота: Как всяка зодия да преодолява проблемите

Периодът от 15-20 години е един от най-трудните. Именно този етап е свързан с психологически и физиологични корекции, които формално трансформират едно малко, неинтелигентно дете във възрастен. Пубертет, самоидентификация в обществото, сериозна отговорност за направения избор, който ще се отрази на остатъка от живота ви.

Импулсивността и острото възприемане на света не позволяват реалистична оценка на това, което се случва в живота на тийнейджъра, така че в ранна възраст той се сблъсква с повечето проблеми, които го карат да изпитва стрес.

Важната задача на родителите в този момент е да поддържат баланс между контрол и свобода, порицание и приемане. Подрастващите през този период се стремят към независимост и е изключително важно на този етап да не се оказва прекомерен натиск с родителския авторитет, а да се уважава позицията им и да им се позволява да вземат самостоятелни решения.

Криза на 30 (25-35 години)

Още: Над 50 000 души са потърсили психологическа подкрепа от БЧК

Възраст, когато мнозина вече са успели да сменят няколко работни места, да започнат редица сериозни връзки и евентуално да се оженят. Периодът е белязан със своеобразно обобщаване на постигнатото през това време. В днешно време кризата на 30-те е много разпространена сред хората на тази възраст - нарастването на нейната популярност до голяма степен се дължи на развитието на технологиите и социалните мрежи, които излъчват идеалистична картина на света, която е много различна от реалността.

Освен това на тази възраст започвате да разбирате всичките си несъвършенства и слабости, а също така осъзнавате какво наистина искате и за какво мечтаете.

Трябва да приемете факта, че всички хора правят грешки и тъй като се намирате в проблемен период, това означава, че това ви учи на нещо. Може би това е улика, че трябва да тръгнете в друга посока. Мъдростта и опитът идват не по време на спокойствие в живота, а точно по време на буря и накрая ще имате разбиране къде точно трябва да отидете. Тази криза е помощ за развитие и трамплин нагоре.

Криза на средната възраст (40-55)

Криза, която за разлика от предишната е свързана не с бъдещето, а с миналото. Когато разочарованието идва от това, което имаш. Личният живот вече не предизвиква ярки емоции, децата са заети със собствения си живот, работата, на която той е посветил по-голямата част от живота си, не носи удоволствие. Това също е период, който често се свързва със загуба на близки и по един или друг начин с мисли за продължителността на живота. Животът вече не изглежда толкова цветен и ярък, започва пълно преосмисляне на възгледите и мненията, което често води до разочарование и съжаление.

Най-важното е да приемете промените и да не се вкарвате в дълбока депресия с мисли. Стареенето е естествена част от живота, трябва да го приемете и да работите, за да трансформирате негативните мисли в позитивни. Опитайте се да гледате на брака си като на гарант за стабилност, а не на рутина, подобрете отношенията с децата, спортувайте - това е добър начин да се разсеете и да изхвърлите натрупаните негативни емоции.

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com