2 начина да обелите тиквата за нула време

25062
2 начина да обелите тиквата за нула време
Снимка: iStock

Тиквата има много предимства и освен, че съдържа много витамини и хранителни вещества, е универсален зеленчук.

С нея могат да се приготвят супи, гарнитури, десерти и печива. Но най-трудната задача на домакинята е да обели тиквата.Не е тайна, че някои сортове зеленчуци имат толкова твърда кожа, че не всяка домакиня може да се справи с нея.

И колкото по-дълго се съхранява тиквата, толкова по-плътна става нейната кора. В случая има два лесни начина за премахване на кората, които опитните домакини прилагат отдавна. Един от тях е свързан с накисване на зеленчука.

Какво се случва с кръвното и холестерола ви, когато ядете тиква

Как да обелим бързо тиквата?

Домакините с опит твърдят, че рязането и премахването на кората от тиква ще бъде много по-лесно, ако накиснете зеленчука във вода.

За да направите това, трябва да изберете по-голям съд, да поставите тиквата в него, да добавите вода и да оставите за 12 часа. Най-добре е да оставите зеленчука да се кисне цяла нощ или цял ден. Можете да го притиснете отгоре, така че водата да го покрие изцяло.След накисване кората ще стане по-мека и рязането, както и обелването ще бъде възможно най-лесно.

Може би най-лесният начин да почистите тиквата е да я изпечете във фурната с кората, можете дори да я изпечете цяла. Фурната се загрява на 180 градуса, като тиквата се държи в нея само 3-5 минути. През това време кората ще стане по-мека и ще може лесно да се отстрани с нож.

Ползи от тиквата

Тя помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт. Усвоява се добре от организма и същевременно премахва вредните вещества от него. Този зеленчук също помага както при диария, така и при запек. Следователно редовната му консумация може значително да подобри функционирането на стомаха и червата.

тиква

Този зеленчук е лесно смилаем и освен това съдържа голямо количество витамин К - неговата консумация спомага за подобряване на метаболизма. Благодарение на това отпадъците и токсините се отстраняват от тялото и се намалява излишното тегло. Ето защо тиквата често се включва във всякакви диети, включително спортни. Друго важно свойство на този зеленчук е, че не предизвиква алергични реакции или други странични ефекти, така че почти всеки може да го консумира.

Коментираната храна съдържа много елементи, които имат благоприятен ефект върху хемопоетичните процеси, по-специално фосфор, мед и особено желязо. Достатъчното количество от тези вещества е ключът към високия хемоглобин, а това от своя страна спомага за подобряване на метаболизма и общото благосъстояние. Освен това зеленчукът подобрява съсирването на кръвта, което намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Още: Лекар: Тиквата е най-полезна при тези заболявания
 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com