2015 г. ще получи една допълнителна секунда и това е проблем за интернет

31198
2015 г. ще получи една допълнителна секунда и това е проблем за интернет
Снимка: Thinkstock

На 30 юни точно в 23:59:59 световните атомни часовници ще направят една секунда пауза, пише The Verge. По-точно, те ще преминат през 23:59:60, преди да покажат 00:00:00 часа на 1 юли. Целта на добавянето на една секунда, обявено от Парижката обсерватория, е синхронизация на земните часовници с астрономическото време. В този случай трябва да се компенсира забавяне на въртенето на Земята.

Това обаче ще бъде проблем за компютърните инженери, тъй като се нарушава синхронизацията между компютърните и атомните часовници.

Нов софтуер лови интернет тролове

Всички онлайн медии имат общ проблем що се отнася до коментарните им секции- интернет троловете. Изданията искат да окуражат отворените...

Първото добавяне на секунда е направено през 1972 година, тазгодишното ще бъде 26-то поред и вероятно предстоят още. Случаите, когато може да се наложи добавяне на секунда са непредсказуеми - земетресения, приливно привличане, климатични явления, всички те влияят на въртенето на Земята. При последното добавяне на секунда през 2012 година, множество сайтове изпитаха затруднения, а някои се сринаха, когато добавената секунда се появи неочаквано. Трудно е да се предскаже къде в програмните кодове ще възникне проблем и компаниите търсят свои собствени решения.

Инженерът на Google Кристофър Паско обяснява, че е най-лесно да се върне часовникът с една секунда назад в края на деня, но това може да предизвика нови проблеми. “Какво се случва със записващите оператори по време на тази секунда? Ще се съхранят ли входящите имейли правилно”, казва Паско. Решението на Google е да раздели допълнителната секунда на милисекунди и след това да разпръсне тези миниатюрни порции време в системата на случаен принцип по време на денонощието. “Това означава, че когато дойде време да се добави секундата в полунощ”, посочва Паско, “нашите часовници вече ще изрязали това време постепенно в рамките на денонощието”.

Не всяка компания обаче има инженерния ресурс да намери и приложи собствено решение, а това означава, че в края на 30 юни могат да се очакват сривове. Според информация на The Telegraph някои кръгове в САЩ смятат, че добавянето на секунда трябва да спре да се прави веднъж завинаги, но това би означавало да скъсаме връзката между концепцията за време и една от най-важните времеви скали - слънчевия ден, и да се разграничим от времето, измервано от нашата планета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com