25 признака, че някой ви манипулира

24383
25 признака, че някой ви манипулира
Снимка: iStock/Guliver

Жертвите на манипулация често се чувстват объркани, недостойни, безпомощни, виновни, потиснати, стресирани и притежават ниска самооценка. Манипулаторите могат да се държат на пръв поглед внимателно и приятелски с вас, но реално преобръщат живота ви и застрашават достойнството, самочувствието, спокойствието, здравето и щастието ви. Научавайки се да разпознавате признаците, че някой ви манипулира, ще съумеете да се предпазите от зловредното му поведение и да съхраните себе си.

Една от най-често използваните техника за манипулация се нарича “затъмняване“. Тя ви кара да се чувствате неспособни, недостатъчно добри, виновни за всичко. Смачква самочувствието ви и ви кара да се съмнявате в себе си. Правите това, което манипулаторът изисква, за да му се харесате, без да подозирате, че това е целта на манипулацията.

Как да разпознаете манипулатора?

Той може да е ваш партньор, близък, шеф, колега, роднина, приятел. Не е задължително да е лош човек или да се държи зле. Може да се изявява като жертва. Ако съпругът ви често се оплаква, че не се чувства обгрижен заради кариерата ви, то вероятността да ви манипулира, за да се чувствате виновна, че израствате в службата, е реална. Манипулаторът може да познаете и по това, че ви обвинява, че разбирате всичко погрешно. Много фино и сякаш със стремеж да ви помага, той ви кара да се съмнявате в своята правота и да приемете неговата гледна точка, като в крайна сметка правите това, което иска. Той ще омаловажи и чувствата ви. Не е изключено да ви обвини, че сте прекалено чувствителна и да ви натяква, че сте глезла, ако се разплачете.

По кои признаци може да познаете, че сте жертва на манипулация?

1. Ако се чувствате объркани, недостатъчно добри, изцедени психически, неспокойни в присъствието на определен човек, най-вероятно сте жертва на манипулация и е време да се освободите от този, които ви кара да се чувствате по този начин.

2. Раздавате се и пренебрегвате себе си, за да угодите на всички. Работите извънредно без заплащане единствено, за да се харесате на колегите и шефа ви, за да спечелите уважението им и да бъдете похвалени? Това е пример за чиста форма на манипулация на работното място, която не трябва да допускате. Нередно е да жертвате свободното си време, здравето, свободата и почивката си заради друг с цел да получите одобрение. Човекът или хората, на които се опитвате да се харесате, всъщност ви манипулират. Приемете, че не може да бъдете обичани и одобрявани от всички и не обръщайте внимание, ако около вас има хора, които не ви ценят и на които не допадате. Те не са важни. Важни са само онези, които обичате и които ви обичат. А за тях сте най-добрите и няма нужда да пренебрегвате себе си, за да се доказвате.

3. Чувствате се нервни, депресирани или изолирани. Емоционалната нестабилност е признак, че сте жертва на манипулация.

4. Тревожността и чувството за страх, без да знаете каква е причината, също показва, че сте жертва на опитен манипулатор. Потърсете кой ви кара да се страхувате, без да има защо, и се освободете от присъствието му в живота ви. Непрекъснатата тревожност и животът в очакване нещо неприятно да ви сполети са вредни за здравето.

5. Затруднявате се да вземете решение дори за елементарни неща. Считате, че ще сгрешите, не вярвате на преценката и възможността си да решавате правилно.

6. Тъжни се и се чувствате виновни за това, че сте тъжни.

7. Имате чувството, че животът и щастието се изплъзват от пръстите ви, минават покрай вас, а вие не живеете, а просто съществувате.

8. Хващате се, че се извинявате непрекъснато. За всичко. На всички. И дори за това, което сте.

9. Разбирате, че сте друг човек – по-слаба и нерешителна вересия на себе си, по-тъжна, по-мнителна.

10. Страхувате се да изкажете мнение, гледна точка, различни от тази на останалите. Запазвате мълчание по много теми от страх, че ще сбъркате или няма да бъдете одобрени. Избягвате спора на всяка цена. Дори да не сте съгласни с дадено мнение и да и мислите по абсолютно противоположен начин, казвате, че събеседникът ви е напълно прав и сте съгласни с казаното.

11. Ако хората използват сарказъм при разговор с вас, най-вероятно ви манипулират.

12. Същото важи и ако тотално отказват да разговарят или говорят с вас като с дете. Ако някой казва, че не е възможно да се говори с вас, вие сте жертва, а не лош събеседник.

13. Ако събеседникът ви използва ултиматуми спрямо вас, вие сте жертва на манипулация.

14. Друг признак, че сте попаднали на умел манипулатор – чувате името си от устата му непрекъснато по време на разговора.

15. Манипулаторът избягва разговора по тема, която ви вълнува, намира оправдание, че сега не е време за това и го отлага.

16. Ако някой се държи се пасивно-агресивно и се преструва, че не разбира какъв е проблемът и защо се чувствате зле, то този човек ви манипулира. Често от него ще чуете: „Не разбирам защо реагираш така“.

17. Ако сте жертва на манипулация, манипулаторът ще избухва често, когато нещата не са в негова полза или не го слушате. Така той ви кара да се страхувате и ви контролира.

18. Ще чувствате и непрекъсната вина – че не разбирате манипулатора, че го разбирате погрешно или дори, че той е жертва на вашето неразбиране. Жертвата всъщност сте вие.

19. Ще познаете, че сте попаднали сред манипулатори и по влошеното ви самочувствие и здраве.

20. Чувствате се потиснати и притиснати.

21. Животът ви се описва с три думи – стрес, страх и тъга.

22. Съмнението във всичко и във всички включително в самите вас ви сочи, че сте жертва на манипулация.

23. Ако някой ви заплашва с край на отношенията, ако не постъпите както иска, той ви манипулира.

24. Същото важи и ако чувате заплахи от някого, че ще се самоубие, ако не го послушате.

25. Ако получавате празни обещания, които никога не се превръщат в реалност, внимавайте – манипулират ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com