27 март: Международен ден на театъра

56062
27 март: Международен ден на театъра

Традицията по отбелязването на този празник започва от 1961г. по инициатива на Международния театрален институт. От тогава всяка година на 27-ми март отбелязваме този ден като Деня на театъра.

Театралното изкуство възниква в Древна Елада. В началото са започнали да се изнасят пиеси по време на празниците в чест на Дионис. Характерна черта за древногръцкия театър е това, че всяка пиеса включвала максимум трима актьори и то само мъже. Всички те са носели маски, които им позволявали да играят няколко роли наведнъж.

А Древен Рим театъра е променил своя облик - увеличил се е броят на актьорския състав и вече сред актьорите се появили и жени. В Средновековието промяната на историческата обстановка предразполага към промени в културната среда. Разпространението на религията във всяка една сфера на живота променя и театралното изкуство. По това време се играят предимно пиеси с религиозен характер, които имат за цел да проповядват определени идеали.

Истинският апогей в разнообразието на театралната сцена се достига през 20-ти век. Нови стилове, синтез на нови и стари театрални форми, авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от променящата се ежедневно житейска сцена.

Една от най-красивите автентични театрални постройки в света е Античният театър в Пловдив. Капацитетът на театъра е 7000 души, а сцената е на две нива. Античният театър е образец от висока класа, не само за древната архитектура и изкуство, а и за огромното социално значение, което е имал театъра за тази епоха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com