3 Гръцки дестинации, перфектни за следващата ви ваканция

17447
3 Гръцки дестинации, перфектни за следващата ви ваканция
Снимка: iStock

Гърция не е само плаж. Тя е дом и на божествени места и скрити местности, които ни показват красивата страна на живота. Освен море тази страна предлага и шепа зашеметяващи хоризонти, природни ресурси, водопади и скрити кътчета, които не са известни на туристите. Снимките на някои дестинации ще ви накарат да се запитате дали това наистина е Гърция.

Тази страна представлява люлката на историята, затова преди поколения е била смятана за класическо място за лятото - и с основание. След пандемията и кризата, предизвикана от липсата на туристи по целия свят, включително и в Гърция, беше напълно ясно, че страната живее от туризма. Това доведе до бързи резултати в подобряването на инфраструктурата и насърчаването на устойчивото развитие, за да се развият и по-малко известни дестинации. Ето 3 от тях:

Алонисос, Северни Споради

Остров Алонисос в северната част на Егейско море лежи в сянката на по-известните си съседи Скопелос и Скиатос - и става известен едва през 1992 г. със създаването на Националния морски парк Алонисос, първият в Гърция и все още най-голямата "морска" защитена зона в Европа. В неговите води живеят критично застрашеният морски тюлен, както и делфини, китове и редки морски птици. Ежедневно се организират екскурзии с лодка до 28-те острова и издатини на парка, по време на които туристите могат да плуват от плажа на остров Кира Панагия, който, което е интригуващо, принадлежи на планината Атон. Манастирът на Дева Мария е отворен за посетители и в него живеят двама монаси, единият от които - отец Харитон, преди това е бил готвач в Камдън Таун в Лондон. 

Удивителен подем: как Гърция се изправи на крака

Новост и туристическа атракция е първият гръцки подводен музей - идеално запазен потънал кораб от 425 г. пр.н.е., който лежи на морското дъно близо до остров Перистера. Корабът е превозвал 4000 амфори или урни за вино, които могат да се видят от любители водолази, дошли с водач - което е необичайно, тъй като обиколките на подобни потънали кораби са забранени в Гърция поради опасения от кражби. Хората, които не се занимават с гмуркане, могат да разгледат корабокрушението виртуално чрез уебсайта на музея.

Освен атрактивните морски паркове и корабокрушения, Алонисос е богат на гори и скрити места за плуване в кристално чиста вода. Има само две населени места: тихата столица Хора и малкото оживено пристанище Патири, където са разположени повечето хотели. Пътищата до плажовете са изненадващо добри. 

Янина, област Епир

Янина е столица на северозападния континентален регион Епир, с лице към планинската верига Пинд, на брега на езерото Памвотис. Тя е основният кандидат за най-красив гръцки град, който не е на брега на морето, и се откроява в началото на XIX в. по време на управлението на небезизвестния Али паша.

Въпреки че през 2022 г. се навършват 200 години от смъртта му, настъпила по време на борбата срещу султан Махмуд II, духът му никога не е напускал този град. Сегашната крепост е възстановена по време на неговото управление, а джамиите, в които се е молил, дворецът, който е построил, както и гробницата му, днес са най-важните забележителности на града. В резултат на това Янина излъчва мотиви и култура от османското минало повече от всеки друг град в Гърция.

19-километровата обиколка с велосипед покрай езерото предлага великолепни гледки към града и планините. До островите на езерото може да се стигне с пътническа лодка, а обиколката на рибарското селище, музея на Али паша и седемте византийски манастира също не бива да се пропуска.

3 от най-добрите места за посещение в Гърция (СНИМКИ)

На 40 минути път с кола се намира Мецово, планинската столица на Гърция, която граничи с националния парк Пиндос. През зимата се използва като ски курорт, а през лятото е средище за любителите на адреналина и туристите със страст към планинското колоездене, пешеходния туризъм и рафтинга по река Аос. Като родно място на двама от най-големите гръцки филантропи - Джордж Аверов и Михаил Тосицас, които построяват университети, болници и други забележителности, това място предлага изключително културно наследство, сред което се открояват Галерията на гръцката живопис и Музеят на народното изкуство.

Гялова, полуостров Пелопонес

Повечето гърци трудно биха открили Гялова на картата. Този малък туристически курорт се намира в югозападната част на Пелопонес, на юг от по-популярния голям курорт Коста Наварино, с който споделя същото крайбрежие и регионални забележителности, но не и ценово равнище.

Природният резерват е лесно достъпен пеша от Гялова, което е определено предимство. Това е едно от основните местообитания на птици в Гърция, където специализирани водачи предлагат турове за наблюдение на различни видове. Резерватът е дом и на строго защитения африкански хамелеон, който е единственият екземпляр от този вид в Европа.

В другата посока е древният Пилос, чиито разкопки разкриват голям дворец от микенската епоха, популярен като Двореца на Нестор - по името на царя от Илиадата. Повдигнатите алеи за посетители позволяват задълбочено проучване, а съвременният Пилос е пристанище с изглед към Ниокастро (Новия замък) - впечатляваща шестоъгълна крепост от XVI в.

Другата страна на природния резерват също е впечатляваща - покрай Войдокоили, един от най-красивите плажове в Гърция, с простиращи се отвъд пясъчни дюни. Гледката от птичи поглед от руините на Палеокастро (стария замък) си заслужава повече от усилието на едночасовото изкачване до това скрито бижу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com