3 известни хранителни продукта причиняват кръвни съсиреци

30252
3 известни хранителни продукта причиняват кръвни съсиреци
Снимка: silviarita / Pixabay

Мнозина се вслушват и изпълняват старателно препоръките на известни диетолози и лекари. Те обаче не крият, че има някои популярни и здравословни хранителни продукта, които имат способността да провокират появата на кръвни съсиреци.

Ползите от боба, броколите и спанака са известни отдавна, но те могат да причинят големи проблеми на хората, които пият редовно лекарства за разреждане на кръвта.

Руски лекари: Магданоз, спанак и босилек увеличават риска от тромбози

Имунологът Андрей Продеус назова в ефира на руския Канал 1 продуктите, които увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци, предаде...

Според медиците, тези продукти съдържат витамин К. Той, от своя страна, действа като "антагонист" на лекарствата за лечение на тромбоза. Ако даваме лекарства за разреждане на кръвта, варфарин в някаква доза и в същото време човек яде зелен фасул, хапва броколи и яде спанак, тогава той може просто да неутрализира ефекта на варфарина, обясняват лекарите.

Препоръчително е, когато ви предписват някакво лечение, да сте наясно какво можете да консумирате без притеснение и какво е за оредпочитане да се избягва. Така ще предотвратите усложнения при заболяването, а в някои случаи и фатални последици.

Медиците призовават пациентите, които пият медикаменти за разреждане на кръвта да се въздържат от изброените по-горе хранителни продукти, докато са на медикаментозно лечение. Те добавят, че тромбозата възниква в резултат на състояния, за които се предписва точно варфарин. Въпреки това, ако ефектът на това лекарство се неутрализира, тогава трябва да се притеснявате от образуванеро на опасни кръвни съсиреци. Медиците също така отбелязват, че витамин К сам по себе си не причинява тромбоза.

Александър Мясников, руски кардиолог и общопрактикуващ лекар, телевизионен водещ, блогър и общественик предупреждава също за споменатите проблеми. Преди време той даде още съвети, свързани със здравето, и говори за популярни погрешни схващания в областта на медицината.

Тези храни намаляват риска от тромбоза

Увеличаването на честотата на сърдечно-съдовата патология води до факта, че все повече хора са принудени да приемат лекарства, които ра...

Според него, по време на настинка и грип не бива да се пие алкохол, въпреки факта, че той може да посъживи тялото за известно време. Също така, трябва да се въздържате от "конски" дози витамин С по време на заболяване.

Извстният лекар съветва  по време на настинка и грип да се пие пилешки бульон, богат на цинк и магнезий, тъй като облекчава болестното състояние на организма. Също така е важно да пиете много течности, включително топли напитки като чай с мед или сок от червена боровинка.

Що се отнася до витамин С, противно на общоприетото схващане, той не ускорява възстановяването, каза лекарят. Чесънът и лукът също не помагат при вече изявена болест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Истински пожар! Най-темпераментните зодии

4 знака, че НЕ може да започнете нова връзка, защото носите емоционален багаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com