3 причини за неочаквана повреда на климатика на колата през лятото

2503
3 причини за неочаквана повреда на климатика на колата през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Определено климатикът е една от най-хубавите екстри на съвременните автомобили. Със сигурност дори не можете да си представите пътуване без него в жегата. 

Но непознаването на основни принципи, свързани с неговата експлоатация, може да доведе до неочакваната му повреда. И ако това се случи през лятото, със сигурност няма да ви е приятно.

Ето кои са най-честите причини за повреда на климатика в жегата.

1. Липса на профилактика

Обикновено причината за повреда в климатичната система се дължи на липсата на фреон - специален газ в системата. В случая зареждането с гориво невинаги разрешава проблема. Както и подмяната на маркучите. Важно е да знаете една особеност на работата на цялата климатична система: за да духа студен въздух от въздуховодите, температурата в системата не трябва да надвишава 28 градуса.

Ако вентилаторите не могат да охладят агрегатите до тази температура, климатикът просто няма да се включи. И за да се осигурят на системата условията, необходими за нейното правилно функциониране, е необходимо само да се спазват определени правила. Едно от тях включва редовната профилактика. По време на процедурата може да се допълни и количеството фреон при необходимост.

Задължително направете профилактика на климатика преди летния сезон.

2. Не почиствате радиатора

Първото и най-необходимо действие, което трябва да се извършва периодично, е цялостно измиване на радиатора. Това трябва да се прави на всеки две години и е важно поради две причини: първо, радиаторът, запушен с пух и мръсотия, автоматично води до повреда на климатика и прегряване на двигателя, и второ - по време на измиване може да се оцени състоянието на агрегата. Факт е, че радиаторът корозира не само отвътре, но и отвън, а парчета алуминий, които са се отчупили от охладителя, могат лесно да повредят агрегата.
След като радиаторът бъде почистен и инсталиран на място, трябва да бъде оценено състоянието на вентилатора, температурния сензор и точността на цялата система. Често именно вентилаторът става причината климатикът неочаквано да се изключи, когато попаднете в задръстване.

Между другото, системата трябва да се промива отвътре веднъж на всеки три години: в недрата на климатика се натрупва много мръсотия, плесени, микроби, влага. 

3. Стартирате климатика веднага след влизане в колата

Необходимо е първо да отстраните топлия въздух от купето като оставите отворени всички врати за няколко минути. Едва след това може да стартирате двигателя и да включите климатика, но не на пълна мощност.

Не забравяйте, че климатичната система се нуждае от редовна поддръжка, както всеки автомобил. Пренебрегването на грижите за нея не се оправдава с невежество или липса на време: за да ви служи климатикът в продължение на години, трябва и вие да полагате грижи за него. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com