3 растения, които помагат срещу кърлежи

1998
3 растения, които помагат срещу кърлежи
Снимка: Pexels

Кърлежите са малки паякообразни, които се хранят с кръвта на бозайници, включително хора, и могат да пренасят болести като лаймска болест. Въпреки че съществуват различни методи за отблъскване на кърлежи, използването на определени растения може да бъде естествен и ефективен начин за борба с тези досадни паразити. Ето три растения, които обещават да отблъснат кърлежите:

Розмарин (Rosmarinus officinalis): Това ароматно растение обикновено се използва в кулинарията, но силният му аромат действа и като естествен репелент срещу кърлежи. Розмаринът съдържа съединение, наречено цинеол, което има отблъскващи насекомите свойства. Можете да засадите розмарин в градината си или да използвате етеричното му масло, за да си направите спрей за отблъскване на кърлежи. Просто разредете няколко капки етерично масло от розмарин с вода и напръскайте дрехите си или откритата кожа, преди да излезете навън.

Как да се предпазим от кърлежи?

Лавандула (Lavandula angustifolia): Известна с красивите си лилави цветове и успокояващия си аромат, лавандулата е друго растение, което може да помогне за отблъскване на кърлежите. Кърлежите се отблъскват от силния аромат на лавандулата, което я прави отлично естествено средство за отблъскване. Можете да засадите лавандула в градината си или да създадете торбички, пълни със сушени лавандулови цветове, които да поставите в гардеробите или чекмеджетата си. Освен това етеричното масло от лавандула може да се разреди и да се нанесе върху кожата или дрехите ви, за да държи кърлежите настрана.

Лимонов евкалипт (Eucalyptus citriodora): Етеричното масло от лимонов евкалипт, получено от дървото с аромат на лимон, е мощен естествен репелент срещу кърлежи. То съдържа съединение, наречено цитронелал, което е известно със своите отблъскващи насекомите свойства. Маслото от лимонов евкалипт може да се разреди с масло носител, например кокосово масло, и да се нанесе върху кожата или дрехите, преди да излезете навън. Доказано е, че този репелент на растителна основа осигурява защита срещу кърлежи в продължение на няколко часа.

Лекар разкри прост трик за предпазване от кърлежи

Важно е да се отбележи, че макар тези растения да помагат за отблъскване на кърлежите, те може да не осигуряват пълна защита. Все пак е препоръчително да вземете допълнителни мерки, като например да носите дрехи с дълги ръкави, да прибирате панталоните в чорапите и да използвате репеленти за кърлежи, одобрени от здравните власти, когато се движите в райони, предразположени към кърлежи.

Използването на естествените репелентни свойства на растенията може да бъде ефективна стратегия за предпазване от кърлежи. Розмаринът, лавандулата и лимоновият евкалипт са три растения, които са доказали способността си да отблъскват кърлежите, благодарение на силните си аромати и специфични съединения. Включвайки тези растения в градината си, използвайки техните етерични масла или създавайки сашета, можете да засилите защитата си срещу кърлежи и да намалите риска от заболявания, пренасяни от кърлежи. Не забравяйте, че винаги трябва да давате приоритет на личната безопасност и да се консултирате с професионален съвет, когато е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com