3 спорта, които могат да удължат живота ви

6401
3 спорта, които могат да удължат живота ви
Снимка: iStock/Guliver

Разкрита е интересна закономерност. Ново проучване, установява, че социалното взаимодействие в отборните спортове може да добави още една полза към вече дългия списък с ползи от физическите упражнения. И това предимство е увеличената продължителност на живота. Но кои спортове са най-ефективни?

Съавторът на изследването д-р Джеймс О'Кийф казва: "Ние разбираме, че както по отношение на психическото и физическото благополучие, така и по отношение на дълголетието, социалните връзки са може би най-важният критерий за дълъг, здравословен и щастлив живот." В проучването са анализирани данни от около 8,5 хил. възрастни без сърдечни заболявания или рак. Изследваните лица са попълнили въпросници, от които лекарите са определили вида и честотата на навиците им за физическа активност.

Какви са ползите от плуването?

Изследователите са проследили участниците в продължение на 25 години, като през това време са починали около 4,5 хил. души. Резултатите били коригирани с различни фактори - от социално-икономически статус до консумация на алкохол. След като проучили основния вид упражнения, извършвани от участниците, учените открили ясна връзка между дълголетието и социалните спортове.

Установено е, че упражненията, извършвани с партньор или в група, са "по-добри за дълголетието", отколкото самостоятелните упражнения, според проучването. Това означава, че колоезденето, плуването или джогингът са по-малко ефективни от тениса, бадминтона и футбола, ако се интересувате от дълголетие. Разбира се, значителна част от изследваните лица са се занимавали с различни физически упражнения ежеседмично, но все пак е установена закономерност.

Кои упражнения са най-добри за увеличаване на продължителността на живота ви?

Според резултатите от проучването тенисът излиза начело, като добавя средно 9,7 години към продължителността на живота на участниците в експеримента. На второ място се нарежда бадминтонът със средно увеличение от 6,2 години. А футболът, който може да добави 4,7 години, зае почетното трето място в класацията на най-добрите спортове за дълголетие.

Кои спортове влияят най-добре на сърцето?

Въпреки че спортовете с един играч са по-малко ефективни по отношение на удължаването на живота, те също могат да добавят няколко години. Авторите на изследването стигат до заключението, че джогингът може да добави 3,2 години към живота. Ритмичната гимнастика пък добавя средно 3,1 години към продължителността на живота. А дори обикновените упражнения във фитнес клуб могат да удължат живота с още 1,5 години.

Интересно е, че е важно да се поддържат редовни физически упражнения, но продължителността на упражненията не играе огромна роля. Участниците в изследването са имали различна продължителност на заниманията, но това не е направило забележима разлика в резултатите им. Тези, които са играли тенис, са поддържали около 520 минути физическа активност седмично, а тези, които са посещавали фитнес клуб, са отделяли почти 600 минути седмично за упражнения, но тенисистите все пак са се представили по-добре.

Това обаче не означава, че трябва да се лишавате само от физически упражнения. Те също могат да удължат живота ви и да осигурят други ползи за здравето. Съществуват обаче и много други проучвания, които показват връзката между социалното взаимодействие и благополучието. Проучване в Обединеното кралство установи, че учениците, които се занимават с колективни спортове, по-рядко страдат от проблеми с психичното здраве, отколкото тези, които се занимават с индивидуални спортове. С напредването на възрастта обаче става все по-важно да се поддържа активността като такава и дори най-простите физически упражнения ще са достатъчни, стига да са редовни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...