3 съставки, които само хитрите домакини слагат в праха за пране

18712
3 съставки, които само хитрите домакини слагат в праха за пране
Снимка: iStock/ Guliver

Много домакини често купуват прах за пране дори и да не е с най-високо качество. В такива случаи можете да направите всеки перилен препарат по-ефективен. В случая опитните домакини разчитат на 3 съставки - сол, сода и аспирин. Ето как ги използват.

Съставките, с които дрехите винаги ще са перфектно чисти

Много домакини вече са оценили ценните свойства на солта при решаването на различни битови проблеми. Следователно тя е перфектна за подобряване качеството на праха за пране - необходими са ви няколко супени лъжици сол. Ефектът няма да ви разочарова. След пране с тази съставка няма да е необходимо да използвате омекотител.

Сложете това в пералнята и дрехите ще се изперат с 2 пъти по-малко прах

Сода бикарбонат - този компонент най-често най-често се използва за пране. Наистина содата има много мощен ефект. Достатъчно е да добавите само две лъжици към праха, за да подобрите значително качеството му.

Малко хора знаят, че обикновените таблетки против главоболие ще помогнат при прането на бели дрехи. Няколко парчета аспирин се довеждат до състояние на прах и се добавят към препарата за пране.

Други трикове за перфектно изпиране на дрехите

Първото най-важно правило е правилно дозиране на праха в пералнята. Недостатъчното количество може да повлияе негативно на качеството на изпиране, а твърде голямото количество ще доведе до лошо изплакване на праха от тъканите (то причинява бели петна по тъканта, алергични реакции по кожата), обилно количество пяна (като резултат, увреждане на дренажния маркуч и други повреди на пералната машина) и неприятни моменти.

Най-сигурният начин е да прочетете инструкциите на праха, винаги има таблица с дозировката на продукта. Но не забравяйте да вземете предвид степента на замърсяване на прането, вида на тъканта, режима на пране, качеството на водата, обема на прането и водата.

За малки петна и средно замърсени дрехи производителите обикновено препоръчват добавянето на 150 гр прах на 5 kg пране. В случай на силно замърсяване, препоръчителното тегло на праха се увеличава с 50% или е необходимо предварително накисване на прането за поне 30 минути. Така че средно 1,5 кг прах е достатъчен за 10 пранета в нормален режим. 

Когато избирате режим на пране, не забравяйте да вземете предвид информацията на етикета на продукта. За деликатни тъкани например трябва да се използва специален препарат. А за синтетичните можете да използвате 10% по-малко прах, тъй като те се перат по-добре от памучните. В случай на пране с предварително накисване, допълнителен прах се изсипва в специално предназначено отделение.

Не забравяйте да обърнете внимание на температурата на водата при пране: колкото по-висока е температурата, толкова по-малко прах за пране е необходим (поради повишеното образуване на пяна).

Още: Сложете захар в праха за пране и вижте какво ще се случи

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всеки футболист иска ТЯ да им свири мачовете - най-секси съдийката на планетата (СНИМКИ)

Пътят към енергия, здраве и жизненост: Как да ускорим метаболизма след 35 години

Без месо и риба: 5 правила за хранене за вегани

Променяш света, ако си оправиш леглото: Вдъхновяващата реч на един адмирал (ВИДЕО)

Дъжд, но от ПАРИ ще вали за тези зодии през лятото на 2024

Забавни пожелания за съученици в албума за дипломиране

Най-смущаващите снимки, уловени в ПЕРФЕКТНИЯ момент (СНИМКИ)

Тези цветове в дрехите ще направят всеки срамежлив човек по-уверен

Какво искат феминистките и кои са те?

Митът за изварата: Защо не трябва да я ядете вечер?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com