3 трика за успешно справяне със стресови работни ситуации

2434
3 трика за успешно справяне със стресови работни ситуации
Снимка: iStock/Guliver

В тази статия ще разгледаме как чрез емоционална интелигентност можем да решим конфликти на работното си място. 

Какво е емоционална интелигентност?

Определя се като „способност за възприемане, използване, разбиране и управление на емоциите“.

Като се имат предвид социалните и икономически смущения през последните петнадесет месеца, вие функционирате при стресови условия - заплахата от Ковид, социално дистанциране и липса на човешки контакт, въпросите „да ваксинирате или да не ваксинирате?“, наличност на ваксини и други такива. Дори личният ви живот е бил стресиращ. Вие сте раздразнителни, сдържани и по-малко склонни да правите отстъпки както за себе си, така и за другите, жадувайки за човешки контакт и едновременно изплашени от това да социализирате. Вашият трудов живот е не по-малко стресиращ, отваряйки възможността да създадете конфликт на работното място. Вие сте раздразнителни и шефът ви е раздразнителен. Заедно започвате битка, вместо спокойно да се справяте с дадената конфликтна ситуация. 

Ето три стъпки за управление на стреса и конфликтите на работното място, като използвате емоционалната си интелигентност.

1. Познавайте собствените си емоционални реакции.

Подобряването на вашата емоционална интелигентност започва с признаването, че имате гледна точка, която смятате за очевидно „правилна“. Откъде знаете, че имате правилната гледна точка? Запитайте се дали някога сте наричали някой глупак, защото не е съгласен с вас или имате „горещи бутони“, които приятелите и семейството могат да натиснат, за да ви разгневят незабавно? Запитайте се дали предоставяте ясни доказателства за коректността на вашата позиция на някой, който спори с вас. Ако сте направили някое от тези неща, имате гледна точка и заставате ревностно зад нея. Сега какво? Следващата стъпка е да осъзнаете, че ще реагирате мигновено, когато вашата гледна точка бъде оспорена. С това се изправя вашата емоционална интелигентност, когато се занимавате с мозъка и тялото си. Единственото нещо, което трябва да направите тук, е да дишате дълбоко и да издишате бавно. Помислете вместо да реагирате първосигнално.

2. Отговорете с емпатия на възприемания от вас за опонент.

Емоционално интелигентните хора обръщат внимание на другите. Вашият колега по работа се занимава със същите трудности като вас. Според тях тяхната гледна точка е "единствената правилна" гледна точка. След като сте поели няколко дълбоки вдишвания и можете да мислите спокойно, отговорете на съперника си с емпатия. Поставете се на мястото на вашия колега. Тяхната гледна точка е „правилна“ от тяхна страна и няма да спечелите, като спорите . Добрите аргументи и доказателства просто нямат значение. Не искате вашият конфликт да се превърне в битка, която никой не печели. Чуйте ги и ги оставете да се охладят. След това говорете с тях спокойно. 

3. Разрешете конфликта, вместо да го ескалирате.

Решаването на проблеми изисква слушане. Като се има предвид, че сте направили предните две стъпки е време да минем нататък. Активното слушане е от ключово значение. Има нещо валидно в тяхната гледна точка - гледните точки не просто никнат от въздуха. Съгласете се с фактите: нещо се е случило и двамата защитавате различна теза. Направете това, без да добавяте емоционално съдържание.  Разчитайте на съпричастност, когато провеждате този разговор. Заедно потърсете решение, която да работи както за вас, така и за вашия клиент или колеги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com