3 важни стъпки за спиране на косопада

5742
3 важни стъпки за спиране на косопада
Снимка: iStock

Косопадът и изтъняването на косата са все по-чести явления в наши дни. Изследвания показват, че хората, които са се възстановили от COVID 19 , констатират забележим косопад, който продължава от 6 до 9 месеца. Възможно е това  да е временно, но много други важни причини за косопад могат да прогресират, ако не се вземат мерки навреме.

Ето 3 стъпки за получаване на гъста и здрава коса, предоставени от Ловнит Батра, един от най-популярните диетолози в Ню Делхи.

Ако имате косопад, вероятно ядете тези храни

Косопадът може да е провокиран от различни причини, но най-често той се дължи на грешки в диетата: някои храни могат да ускорят процеса...

Стъпка 1: Стигнете до корена на проблема

Вашите гени: И мъжете, и жените могат да страдат от наследствен косопад, особено с напредване на възрастта. Тогава трябва да се работи за поддържане на растежа на косата отвън. Въпреки това, гените са динамични и се влияят от околната среда и нашето вътрешно здраве, което показва, че трябва да се грижим и за двата аспекта за нашето здравословно състояние.

Емоционален или психически стрес: Според проучвания, че хроничният стрес може да предизвика загуба на коса с течение на времето.

Хормонални промени: Жените преминават през много хормонални колебания с напредването на възрастта. От юношеството до бременността и раждането и менопаузата, тези вариращи нива могат да повлияят на падането на косата. Състояния като PCOS и дисбаланс на щитовидната жлеза също допринасят за проблема.

Медицински състояния: Автоимунни състояния като алопеция  и инфекции на скалпа могат да причинят плешиви петна. Химиотерапията и радиацията също могат да причинят дифузно падане на косата.

Кокосово масло срещу косопад!

Кокосовото масло има много приложения. То е особено ефективно, когато става въпрос за грижа за косата. То е едно от малкото вещества, к...

Хранителни дефицити: Най-честата причина за косопад обикновено е свързана с нашето меню. Недостигът на витамин А, витамин D, желязо, селен и протеини при жените могат да предизвикат косопад с течение на времето, който се задълбочава, ако не се хване навреме.

Стъпка 2: Поставете правилната диагноза

Ако изпитвате сериозен косопад, консултирайте се с експерт, за да диагностицира състоянието и да ви лекува възможно най-рано.

Стъпка 3: Бъдете здрави... отвътре навън!

Грижата както за вашето физическо, така и за психическо здраве може да измине дълъг път за запазване на косата ви.

10 причини да обърнете внимание на косопада

Щом косата ви започне да опада, това е сигнал, изпратен от тялото, че нещо нередно се случва с него. Това важи най-много ако косопадът ...

Меню с много фибри на растителна основа може да намали признаците на възпаление. Интегрирането на богати на хранителни вещества като биотин, цинк, протеини, магнезий и омега-три мастни киселини храни, е чудесно за предотвратяване на косопада.

Плодове като нар, портокали и горски плодове са богати на антиоксиданти за стимулиране на растежа на косата и намаляване на увреждането ѝ. Ядките и семената са обогатени с витамин Е, цинков селен и омега-три мастни киселини.

Връзката между здравата коса и нашето меню е по-важна, отколкото си представяме, и са необходими само няколко промени, за да предотвратите и дори да обърнете процеса. Не трябва да забравяме ролята на нашето психическо спокойствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com