Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 храни и напитки, които могат да ви спасят от дехидратация

10 юли 2024, 11:48 часа

Дехидратацията настъпва, когато загубите на течности са по-големи от приетото количество, а жаждата е предупредителен сигнал, че започвате да се дехидратирате.

Още: Спазвайте тези съвети, за да се предпазите от сърдечни проблеми през горещите дни

Дехидратацията може да настъпи по много причини, включително високи температури, прием на лекарства или проблеми с храносмилането. В резултат на това може да изпитвате жажда, умора, затруднения с концентрацията или да се чувствате слаби.

Напълно естествено, освен с вода, има и други начини за хидратация, ето някои от тях:

Супи

Супите са богати на вода и електролити, което е от съществено значение за поддържане на хидратацията. Освен това, костният бульон и супите с животински протеини осигуряват колаген, важен протеин за ставите, който помага за възстановяването на тъканите и здравето на ставите и е много полезен при дехидратация.

Диня и пъпеш

Плодове като диня и пъпеш съдържат значително количество вода и са отличен избор за хидратация. Чаша нарязана диня съдържа почти 92% вода, а пъпеша съдържа около 90% вода. Държането им в хладилника може да помогне да се охладите, ако дехидратацията е причинена от горещината.

Плодови сокове

Плодовите сокове също са много ефективни за хидратация. Освен че са сладки и освежаващи, те съдържат много витамини, като витамин C, който е от съществено значение за имунната система.

Мляко

Млякото е добър избор за хидратация, тъй като съдържа много електролити, полезни за организма. Чаша мляко съдържа протеини, въглехидрати, калций, калий, магнезий и малко мазнини.

Какво може да предизвика дехидратация?

Някои хора са по-податливи на риск от дехидратация от други, като деца, възрастни, спортисти и хора, които работят на открито или живеят на големи надморски височини. Повръщане, диария, изпотяване, някои лекарства като диуретиците, които могат да доведат до прекомерно уринаране, са някои от общите предизвикателства.

За да предотвратите дехидратацията, уверете се, че пиете достатъчно вода, консумирайте храни с високо съдържание на вода и внимавайте с цвета на урина си. Цветът на урина трябва да бъде от светло жълт до бледо янтарен. Тъмният цвят на урината е признак за дехидратация.

Още: Внимавайте с тези храни, те действат дехидратиращо на организма

Избягвайте алкохола, кофеина или напитки с добавен захар, тъй като те могат да влошат дехидратацията. Ако имате проблеми с бъбреците, тези храни може да не са подходящи за вас. При сериозна дехидратация потърсете незабавна помощ от здравен професионалист. Тежката дехидратация е опасно състояние!

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес