4 подправки, които могат да застрашат сериозно здравето ви

2767
4 подправки, които могат да застрашат сериозно здравето ви
Снимка: bernswaelz / Pixabay

Подправките придават несравним вкус на ястията, събуждат апетита, подобряват храносмилането, а част от тях заедно с билките укрепват общото здравословно състояние и повлияват позитивно редица заболявания. Има обаче подправки, които използваме ежедневно, без да осъзнаваме, че прекомерната употреба е заплаха за здравето ни.

Кои подправки могат да бъдат опасни?

Проучване на CR (Consumer Reports), проследило и изследвало 15 вида сушени билки и подправки, открива в част от тях високи нива на арсен, олово и кадмий, които са особено опасни за здравето. Тежките метали, погълнати с храна и подправки, причиняват при децата забавено развитие и поведенчески проблеми, а при възрастните най-често водят до репродуктивни проблеми, повишено кръвно налягане, заболявания на нервната система и слаб имунитет. Най-често подобни опасно високи нива на тежки метали са открили по време на проучването в следните подправки:

1. Риган

В ригана от различни производители са открити повишени нива на тежки метали. Внимавайте с ригана и консумирайте по-малки количества от него, той е токсичен във високи и концентрирани дози.

Кои продукти могат да заменят солта?

Статистиката твърди, че човек консумира от 10 до 18 г сол на ден. При това това 80% от този обем той дори не забелязва, тъй като г...

2. Мащерка

Мащерката е другата подправка, която притеснява изследователите. При нея също независимо от фирмата-производител са открили повишени нива. И тъй като в България консумираме много мащерка под формата на чай цяла зима и разчитаме на нея да подобри дихателната система и да излекува кашлицата, важно е да внимаваме, когато купуваме, да е еко или био, отгледана в чиста среда. Най-добре да я откъснем със  собствената си ръка и да я изсушим, за да се насладим на ползите и ненадминатите ѝ качества без риск за здравето.

3. Канела

Ароматната сладка подправка използваме масово и искрено ѝ се наслаждаваме. В малки количества тя е полезна за здравето, но при консумация на големи количества е токсична. Внимавайте с лъжичките, които слагате, от ароматната наслада, за да подобри здравето си с богатството от антиоксиданти, които съдържа, а не да ви навреди.

4. Куркума

Любима закуска се оказа една от най-вредните за имунитета

Палачинките и вафлите се смятат за едни от най-вредните закуски за имунитета, които се консумират с различни сладки добавки като мед, к...

Тя, подобно на канелата, дължи вкусовите си качества и аромата си на съединения, които са токсични в концентрирани дози. Консумирайте я с мярка, за да се насладите на ползите ѝ, без да рискувате здравето си.

В кои подправки не са открити надвишени нива на опасни за здравето вещества?

Проучването сочи следните подправки като напълно безопасни. При нито един производител не са открити високи нива на тежки метали в:

  • чесън на прах,
  • къри,
  • кориандър,
  • черен пипер,
  • бял пипер,
  • сусам,
  • шафран.

Какво да направите, за да съхраните здравето си?

Берете или купувайте подправки, отглеждани в чиста среда – еко, био. Не прекалявайте с тях, подправяйте умерено ястията – половин чаена лъжичка за цялата гозба е напълно достатъчна. Мерете колко подправки слагате, не изсипвайте от плика на око, за да не превишите количествата и да не натоварите организма си с евентуални тежки метали. Винаги, когато е възможно, берете сами билките си, не ги купувайте от най-близкия щанд. Така ще знаете от къде сте ги набрали и че това, което консумирате, е наистина мащерка, чиста мащерка, откъсната със собствените ви ръце от планината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com