5 грешки, които влошават пърхота

1072
5 грешки, които влошават пърхота
Снимка: iStock

Има някои погрешни навици, към които неволно привикваме, а те карат скалпа ни да се лющи още повече. Пърхотът представлява неприятно кожно състояние. Среща се доста често. Този проблем е потискащ, най-вече - когато е забележим за околните. Снежинките по раменете и кожните люспи в косата са нещо, което може да накара всеки човек да се притесни. Пърхотът определено създава и дискомфорт, парене, сърбеж, раздразнения по кожата. Всички тези усещания меко казано са неприятни. В случай, че страдате от пърхот, има вероятност да го раздразните и още повече с някои грешки, които допускате – те още повече ще влошат състоянието на кожата.

Не миете косата достатъчно

Не бива да се страхувате от шампоана. Подберете правилния според вашия тип коса. Ползвайте го редовно и достатъчно мийте косата си. Избягване на измиването - това е грешка, която доста хора допускат. Правят го, защото смятат, че ако мият косата често, това ще влоши нейното състояние и това на скалпа. В случай, че не измивате старателно натрупаните мъртви клетки, мръсотия от кожата на главата и масло, това вероятно ще причини появата на още по-голямо количество пърхот. Съветваме ви да измивате косата си с шампоан по два пъти. По този начин ще сте сигурни в доброто почистване на скалпа. Задължително изплакнете обилно след това.

Кой е най-вредният цвят за коса, който можете да ползвате

Измивате с гореща вода

Къпането с прекалено топла вода влошава състоянието на скалпа. Горещият душ изсушава кожата на главата. А това ще провокира още повече лющене и сърбеж. Най-добре е да измивате с хладка към леко топла вода. Този съвет всъщност е подходящ за прилагане върху цялото тяло.

Търкате много агресивно

Недейте да триете прекалено много с пръсти по време на къпане. Не бива също да чешете агресивно скалпа. Това е навик по време на миене на косата, който може да влоши състоянието на кожата, а освен това причинява болка, зачервяване на кожата, раздразнения и още по-обилно лющене. Не го правете, а масажирайте леко с върховете на пръстите си. Не използвайте нокти.

Косата: 10 мита, на които всички вярват - част 2

Настройвате сешоара на гореща струя

В случай, че сте привикнали да държите своя сешоар на най-горещата степен, трябва да спрете да го правите. Наистина, така косата ви се суши най-бързо, само че прекалено горещата струя вреди не само на кожата на главата, но и на косата. Лющенето на пърхот се влошава. Съветваме ви да използвате умерена струя.

Използвате агресивни продукти за коса

Трябва да изчитате много добре съставките в продуктите за коса, които ползвате. Някои от тях съдържат дразнещи съставки, например сулфати, парабени, синтетични аромати, катрани и други. Те могат да влошат състоянието на скалпа и да доведат до зачервяване, лющене, силен сърбеж или бързо омазняване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com