Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които един диетолог никога не би ял

11 юни 2024, 18:39 часа

Когато става въпрос за храна, е невъзможно да се намери по-придирчив гурме от диетолог. Разбира се, за обикновените хора диетата им ще изглежда твърде строга и ограничена, но някои правила определено си струва да се възприемат. Ето кои са те: 

Обработено месо

Тоест всички полуготови месни продукти: колбаси, котлети и други продукти, които потенциално могат да съдържат големи количества сол, консерванти и други добавки. Диетолозите съветват напълно да премахнете такива продукти от вашата диета, тъй като, наред с други неща, те съдържат нездравословни мазнини, които нямат най-добър ефект върху вашето здраве и нивата на холестерола.

Кетчуп и други сосове от магазина

Ако внимателно проучите етикета на такива продукти, ще откриете, че почти всички от тях, с много малки изключения, ще съдържат натрий, подсладители или захар в невероятно големи количества. Би било много по-добре да си направите дресинг за салата или да се справите само със зехтин, отколкото да ядете такъв изкуствен продукт.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Цветни близалки

Колкото и да е странно, най-вредни често се оказват детските сладкиши. Прекомерното количество захар и различни хранителни бои ще оставят отпечатък (в буквален и преносен смисъл) не само върху здравето на зъбите, но и върху теглото ви. Празните калории, които се съдържат в бонбоните и карамелите, изобщо няма да заситят глада ви, а напротив, ще събудят брутален апетит. 

Сурова риба и сурово месо

Това ограничение вече не е за калории, а за вашата безопасност. Суровите животински продукти могат да съдържат патогенни микроорганизми. В резултат на това яденето на несготвено месо или риба може да доведе до заболяване или в най-добрия случай до хранително разстройство. За да избегнете неприятни ситуации, уверете се, че продуктите, които консумирате, са сготвени поне до минималната степен, при която вредните микроорганизми са убити.

Замразени ястия

Готовите ястия, които изискват само размразяване, са строго забранени от диетолозите. По правило те съдържат достатъчно сол, захар, консерванти, подправки и подобрители на вкуса, за да направят дори хартията годна за консумация. Освен това нямат абсолютно никакви фибри и каквито и да било полезни вещества.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес