5 храни, които трябва да избягвате при бъбречно заболяване и диабет

4077
5 храни, които трябва да избягвате при бъбречно заболяване и диабет
Снимка: iStock

Ако имате бъбречно заболяване и диабет, важно е да наблюдавате приема на захар и определени хранителни вещества, като натрий и калий. Ограничете или избягвайте продукти, които съдържат големи количества, като преработено месо, плодов сок и картофи.

Бъбреците ви участват в много аспекти на здравето, включително филтриране на кръвта ви, премахване на отпадъчни продукти, производство на хормони, укрепване на костите ви и регулиране на баланса на течностите и кръвното налягане.

Различни фактори и здравословни състояния, включително диабет, могат да повишат риска от бъбречно заболяване.

Продължителните високи нива на кръвната захар могат също да увредят кръвоносните ви съдове, включително тези в бъбреците. В резултат на това около 1 на 3 възрастни с диабет има бъбречно заболяване.

Диетичните указания за бъбречно заболяване и диабет варират в зависимост от стадия на бъбречното заболяване, но обикновено включват наблюдение на приема на захар, натрий, калий и фосфор.

Хората с бъбречно заболяване също трябва да следят приема на протеини, тъй като бъбреците може да имат затруднения с филтрирането на отпадъчните продукти от протеиновия метаболизъм. Въпреки това хората с краен стадий на бъбречно заболяване може да се нуждаят от повече протеин.

Ето 5 храни, които да ограничите или избягвате, ако имате бъбречно заболяване и диабет.

1. Натрий

Храните с високо съдържание на натрий не са идеални за хора с бъбречно заболяване и диабет, тъй като излишъкът от натрий може да натовари бъбреците ви, което води до високо кръвно налягане и натрупване на течности.

Преработените меса – като бекон, колбаси и сушено месо – се правят чрез сушене, осоляване, сушене или опушване на меса, за да се подобри техният вкус, текстура и срок на годност.

Тъй като тези продукти обикновено са осолени, те имат високо съдържание на натрий и трябва да ограничите консумацията им, ако имате бъбречно заболяване и диабет.

Други примери за преработени храни с високо съдържание на натрий, които трябва да се ограничат, са инстантни спагети, замразена пица, бързо хранене и замразени ястия.

2. Фосфор

Здравите бъбреци могат лесно да премахнат излишния фосфор от кръвта ви, но това не е така, когато имате бъбречно заболяване.

Високите нива на фосфор в кръвта за продължителен период могат да повишат риска от сърдечни заболявания, да отслабят костите ви и да увеличат риска от ранна смърт.

Тъмно оцветените газирани напитки съдържат фосфор, който се използва за предотвратяване на обезцветяване, удължаване на срока на годност и добавяне на вкус. Въпреки това, те съдържат различен вид фосфор от естествения в храните и този вид се абсорбира в кръвта ви по-лесно.

Фасулът и лещата също имат относително високо съдържание на фосфор, но ако ви харесват, можете да ги консумирате в малки количества.

Освен това, абсорбцията на фосфор може да варира за различните хранителни източници. Само 40%–50% от фосфора се абсорбира от растителни източници, в сравнение с до 70% от животински източници.

3. Калий

Ако имате бъбречно заболяване, тялото ви не може да премахне правилно калия и това може да доведе до повишени нива на калий в кръвта. Ако не се лекува, може да причини умора, мускулна слабост, сърдечни проблеми и дори смърт.

Ако имате бъбречно заболяване, лекарят може да препоръча ограничаване на приема на плодове с високо съдържание на калий, като банани, авокадо, кайсии, киви и портокали.

Много разновидности на листни зелени зеленчуци, като спанак, манголд и зеленчуци от цвекло, също съдържат големи количества калий и може да се наложи да се консумират умерено при диета, благоприятна за бъбреците.

Картофите и сладките картофи също са с високо съдържание на калий. Въпреки това, те могат да бъдат накиснати или излужени, за да се намали значително тяхното съдържание на калий.

Едно проучване установи, че накисването на картофи след варенето им намалява съдържанието на калий с до 70%, което води до нива на калий, подходящи за хора с бъбречно заболяване.

4. Добавена захар

Ако имате бъбречно заболяване и диабет, най-добре е да ограничите приема на плодови сокове и други подсладени със захар напитки, като сода.

Тези напитки обикновено са с високо съдържание на добавена захар, което може да причини бързи скокове на кръвната захар. Това е тревожно, тъй като диабетът засяга способността на тялото ви да абсорбира захарта правилно.

Високите нива на кръвната захар за дълъг период от време могат да увредят нервите ви, допълнително да увредят бъбреците ви и да повишат риска от сърдечни заболявания.

Други храни с високо съдържание на добавена захар включват печива, бонбони, бисквити и понички.

5. Алкохол

Консумацията на големи количества алкохол може да повлияе отрицателно на бъбречната функция.

Алкохолът може също да повлияе на някои лекарства, използвани за лечение на диабет, увеличавайки риска от проблеми като ниска кръвна захар.

Ето защо е най-добре да намалите приема на алкохол, ако имате бъбречно заболяване и диабет.

Добър ли е магнезият за нивата на кръвната ми захар, ако имам диабет?

Медицински специалист може да даде насоки дали алкохолът е безопасен за включване в диетата ви и колко можете да консумирате.

Безопасни храни за ядене при хронично бъбречно заболяване

Много храни могат да се впишат в здравословна, добре закръглена диета, ако имате бъбречно заболяване и диабет.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, следните са няколко примера за храни и напитки, подходящи за хора с бъбречни заболявания и диабет:

  • Зеленчуци: патладжани, ряпа, карфиол, лук
  • Плодове: ябълки, сливи, горски плодове, череши, грозде
  • Протеини: постно птиче месо и риба, яйца, морски дарове с ниско съдържание на натрий
  • Въглехидрати: тестени изделия, кифли за сандвичи, безсолни бисквити, бял хляб, гевреци
  • Напитки: вода, неподсладен чай, чисти диетични газирани напитки

Лекар или диетолог може също да даде препоръки за питателни храни, които да включите в плана си за хранене.

Ако имате бъбречно заболяване и диабет, най-добре е да намалите приема на добавена захар и определени хранителни вещества, включително натрий, калий и фосфор.

Лекар разкри как млечните продукти влияят на бъбреците

Вашите диетични ограничения при бъбречно заболяване и диабет ще зависят от стадия на бъбречно заболяване. Все пак ограничаването на тези хранителни вещества може да бъде полезно независимо от това, което ви позволява да управлявате по-добре бъбречно заболяване и да намалите вероятността то да се влоши с течение на времето.

Не забравяйте да говорите със здравен специалист и бъбречен диетолог за специализирани препоръки въз основа на вашия стадий на бъбречно заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com