5 излишни части на тялото ни, които може да изчезнат в бъдеще

6462
5 излишни части на тялото ни, които може да изчезнат в бъдеще
Снимка: iStock

В процеса на еволюцията човекът е загубил кучешките си зъби, козината и опашката си, наред с други неща. Това са някои от многото части на тялото, които вече не са му необходими, за да оцелее. 

Учените не се съмняват, че можем да очакваме подобни промени и в бъдеще. Това е така, защото все още имаме части на тялото, които не изпълняват никакви съществени функции. По-долу ще намерите примери за това.

5 части на тялото ни, които може да изчезнат в бъдеще

Експертите не се съмняват и са съгласни, че все още може да имаме органи и части на тялото, които нямат никаква функция. Нещо повече, някои от тях дори могат да причиняват дискомфорт.

10 напълно безполезни части на човешкото тяло

1. Мъдреци

Мъдреците са 8 на брой. Промяната в структурата на челюстта е довела до това, че тези зъби просто вече не пасват, което води до болка и страдания за много хора. 

Отстраняването им е една от най-често извършваните процедури от оралните хирурзи. В допълнение към развитието на челюстта, промяната в начина на хранене също е от решаващо значение за мъдреците. Това е така, защото за разлика от нашите предци ние ядем много по-меки и лесни за отхапване храни. 

2. Апендикс

Друг пример е апендиксът. Много специалисти смятат, че този орган е напълно безполезен и, подобно на мъдреците, може да причини проблеми. Смята се, че до 10 % от населението е засегнато от него.

3. Зърна при мъжете

Мъжките зърна също са интересен случай. Трудно е да се каже еднозначно за какво са били използвани. Някои хипотези предполагат, че те може да са остатък от времето, когато половете все още не са били диференцирани. 
Други теории, включително теорията на Дарвин, предполагат, че може би мъжете, подобно на жените, са били способни да произвеждат мляко и следователно е трябвало да споделят тази дейност с партньорките си.

7-те части на тялото, които не трябва да пипате с пръстите си

4. Пръсти на краката

Част от тялото, която също си заслужава да бъде разгледана, са стъпалата ни и по-конкретно пръстите на краката. Много учени обръщат внимание по-специално на малкия пръст на крака. Според тях петият пръст има най-малко важна функция по време на движение и ние не бихме усетили липсата му по никакъв начин. 

Струва си също така да се помни, че последният пръст при много хора е неправилно разположен. Това води до множество деформации, които значително намаляват комфорта. Те включват състояния като чукче на пръста, свит пръст или припокриване на пръста.

5. Дълъг мускул на ръката

При някои части на тялото процесът на атрофия вече е започнал. Дългият мускул на дланта е такъв пример. Почти 15 % от населението вече го няма и този брой продължава да се увеличава. Мускулът напомня за времето, когато човекът се е катерил по дърветата. 
Днес дланният дълъг мускул отговаря в малка степен за сгъването на ставите на ръката и пръстите и за завъртането на предмишницата. Хората, които го нямат, не изпитват никакъв дискомфорт заради това. 

Има още много части на тялото, с които може да се наложи да се сбогуваме. Съдбата на опашката може да бъде споделена от опашната кост, известна още като копче (която всъщност е остатъкът от опашката), както и от мускулите в близост до ушите, привеждащия мускул, третия клепач и пирамидалния мускул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com