5 мита за град Перник

32015
5 мита за град Перник
Снимка: БГНЕС

Само на 30 килиметра западно от София, Перник е едновременно административен център на обкръжаващите го селища и нещо като квартал на столицата. Хората от пернишка област от край време учат и работят в София, а автомобилите с регистрационни номера започващи с РК са сред най-често срещаните из улиците на столичния град. Естествено това присъствие не се нрави на част от „кореняк“ софиянците, които не пропускат да пуснат по някоя изтъркана „смешка“ за винкело или Golf-о.

Перник е уникален град, който може да се похвали с богата история и не с едно или две постижения. Например през периода VII – XXI в., Перник е икономически, военен и културен център в югозападните български земи. През 1899 г. пък в Перник е построена първата електроцентрала в България, която е използвана за осветление на пресевната фабрика и района около нея. През 2018 г. в града, във връзка с Истанбулската конвенция, е провъзгласена Пернишка конвенция, която гласи, че: ако първият пол не бие втория пол, значи е... трети пол.

Истината за софийските крартали: Дружба

Миньорският град, както още е наричан Перник, е единственото място в света, където в магазините може да си купите анцузи както за всеки ден, така и за сватба. Освен това, единственият град в света, в който по радиото освен вечерен и обеден поздравителен конкцерт, правят и сутрешен. Имам предвид не: „може ли да ми пуснете новата песен на Ариана Гранде“, а: „че мое ли да пуснете Шадравани на Шабан, за компанията празнуваща в кръчмата при автогарата!“

Скъпи пешеходци, вие сте напълно неадекватни!

Ей, сладур(анке)/бабке/повлеканке, ще пресичаш ли или да изчакам с теб да го измислиш? Абе, аре стойте си у вас, бе хора… Като и...

Едни пият от радост, други от мъка, а У ПЕРНИК пият от сутринта.

Най-популярният квартал в града се нарича не как да е, а „КварталО“. Дали ли има друг град в света, чийто квартал се нарича по този начин, а? Нещо като „The Kvartal“! Разбира се това не е истинското му име. Чисто документално то е „Изток“, но едва ли ще срещнете някого, който да го нарича така.

Предполагам, че донякъде този материал, ще ви разочарова, защото ще развенчае всички митове, които се носят за този хубав и китен град.

И понеже сме сигурни, че шегите са плод на въображението на някои телевизионни сценаристи, а не действителност, проверихме истина или реалност са нещата, които се говорят за Перник.

Мит 1

5-те най-лоши типа шофьори из софийските улици

Мигачът е табу Всички познаваме онези шофьори, за които мигачът е табу. Той не се пуска в никакъв случай, защото изисква изключително ...

Първият, който развенчахме, е за враждата между перничани и столичани и че софиянци ги е страх да отидат в миньорския град. Според мълвата, която се носи, в Перник трият билетчетата от лотарията, не с монета, а със зъб от софиянец.

Попитахме няколко случайно срещнати жители на столицата дали биха се разходили без страх в Перник. Всички отговориха, че изобщо не се притесняват и че вече без проблеми и опасност от паважни екземи, се разхождат из пернишките улица благодарение на Google maps street view.

Имаш ли село, имаш всичко!

Мит 2

Говорят, че хората в пернишко не можели да казват буквата Л.

По-добре крайно проста, отколкото прекалено умна

В днешно време жените, които не блестят с особен ум и инвестират само във външния си вид с цел да прикрият липсата на сиво вещество в ч...

Това разбира се, никак не се доближава до истината. Могат! Просто ги мързи. Затова заместват Л с далеч по-удобната У (like a “скакаУец”). Изследователите са дали и име на пернишкия стил на говорене, който в никакъв случай не може да се нарече диалект. Това е пернишки акцент.

Мит 3

Казват, че У ПЕРНИК се слушало само сръбска музика.

С риск за живота си, посетихме няколко градски кръчми, само за разбием на пух и прах и този мит. ХОРА! Сигурно не може да повярвата, че и това се оказа само слух, но - в Перник не слушат сръбска музика. Там се слушат само класическите произведения на Шабан, Синан, Мирослав и т.н. На осебна почит е и Миле Китич, с хитовата рапсодия посветена на борбата на нежния пол с килограмите „Kilo gore kilo dole“.

ДОЧЕТЕТЕ В SOFIALIVE.BG

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com