5 начина да намалите времето, прекарано пред екрана

1091
5 начина да намалите времето, прекарано пред екрана
Снимка: iStock/Guliver

Пристрастяването към екрана скоро ще стане официално призната форма на пристрастяване сред психолозите. Според тях през следващите години това ще се превърне в легитимна зависимост и ще бъде добавено към психичните разстройства и Международна класификация на болестите. Екранната зависимост я има при хора от всички възрасти, както в професионален, така и в личен план. Освен физическите признаци на прекомерното прекарване на времето пред екрана, които включват нарушения на съня, напрежение в очите и главоболие, има и психически признаци, за които трябва да се внимава, включително объркване, липса на фокус и яснота на ума, иестествено трудности при комуникация с други хора на живо. Според експерти хората, които прекарват по-голямата част от времето си пред екрана в социалните медии, са изложени на повишен риск от тревожност и депресия. Ето 7 начина, по които хората, притеснени от екранна зависимост, могат да намалят времето, прекарано пред екрана.

Учените установиха как се отслабва чрез гледане на телевизия

1. На първо място, ще ви помогне да намерите причина да прекарвате по-малко време пред екраните. Когато имате основателна причина, поради която искате да направите нещо, е по-вероятно да продължите да го правите. Това може да бъде желанието да се подобрят навиците за сън.

2. Разгледайте какво правите с времето, прекарано пред екрана, и тогава решете какви ограничения искате да си поставите. Ако по-голямата част от времето ви пред екрана е прекарано в работа през деня, но след като приключите, скролвате в социалните медии в продължение на няколко часа, съсредоточете се върху времето в социалните медии, като го намалите максимално.

3. Ако лесно се разсейвате с телефона си, изключето го докато работите или го настройте да получавате известия само от определени по-важни за вас хора.

Кое е по-вредно за децата - използването на смартфон или гледането на телевизия?

4. Намерете нещо друго, което да правите с времето си. Намерете си ново хоби, намерете си добра книга, която да прочетете, ходете на фитнес или просто помислете в какво можете да се усъвършенствате.

5. Най -важно е да си поставите реалистични цели, които да постигнете. Ако си поставяте прекалено големи цели, в крайна сметка се подготвяте за неуспех и може дори да се откажете. Започнете с малки, реалистични цели и ги надграждайте с течение на времето.

Престоят пред екрана вреди на децата

На въпроса какво могат да очакват хората, които започват да намаляват времето, прекарано пред екрана, психолозите казват: "Честно казано, очаквайте скука". Ако сте свикнали източникът ви на забавление да е свързан с екрана, когато спрете да го използвате толкова много, ще ви стане скучно. Точно както формирането на навик отнема време, така и прекъсването на навика също ще отнеме време. Това може да се стори разочароващо на някои хора, но разбирането, че ще дойде с предизвикателства и планирането на тези предизвикателства може да помогне за намаляване на разочарованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com