5 начина да се отървете от кърлежите в двора

14878
5 начина да се отървете от кърлежите в двора
Снимка: iStock

Подобно на комариte, кърлежите се хранят с кръвта на хора и домашни любимци, оставяйки сърбящи, възпалени ухапвания или обриви по кожата. В по-лошия случай те също могат да разпространяват болести между гостоприемниците. Всъщност кърлежите, които носят бактериите, отговорни за лаймската болест, снасят яйца на партиди от 3000 или повече I бързо се размножават. Освен това предаването на болести, свързани с tqh, има тенденция да достигне своя пик от май до юли. Ето защо е толкова важно да знаете как бързо да се отървете от кърлежите от двора си.

Обикновено тези малки вредители се крият в ниски, гористи райони или обрасли с бурени и високи треви дворове като предпочитат влажна и сенчеста среда. Въпреки че общоприетото схващане е, че кърлежите скачат или летят върху своите гостоприемници, те всъщност чакат на места като храсти или стръкове трева, където се захващат за хора или се качват на животни, които се докосват до тях.

За щастие има неща, които можете да направите, за да може средата да им се стори по-малко привлекателна и да предотвратите заразяване. Така че, ако искате да се насладите на открито на спокойствие, ето пет начина да се отървете от кърлежите в двора си.

1. Редовно косете тревата

Ако обичате да седите на тревата сте застрашени от това някои кърлеж да ви нападне, тъй като кърлежите обичат да се крият в дълги треви, те ще се покатерят върху вас от заобикалящата зеленина.

Експертите съветват да косите често тревата си, като я поддържате ниска, за да предотвратите нашествие.

Освен това изгребете и премахнете мъртвите листа и ги добавете към компоста. Компостирайте или използвайте повторно окосената трева, останала на моравата и подрязвайте обраслите храсти и дървета. Добре поддържаната градина ще попречи на кърлежите да се скрият. Освен това не искате да насърчавате други малки гризачи, които пренасят кърлежи.

2. Създайте враждебна бариера

В идеалния случай искате да създадете непривлекателно място за кърлежи. След като сте отстранили всички изсъхнали листа или отломки в двора си, поставете дебел слой чакъл или дървени стърготини, за да оформите бариера между градината и имота.

Кърлежите не обичат да пресичат пътеки, покрити с дървени стърготини или чакъл, тъй като те буквално ще наранят малките им крачета.

3. Подредете купчини дърва в двора си

По същия начин, ако имате купчини дърва, разположени наоколо в сенчести места, това е идеалното скривалище за кърлежи, както и за мишки и плъхове. Освен това гризачите също могат да пренесат кърлежи във вашия двор, след като влязат в контакт с тези малки вредители.

В идеалния случай подредете дървата спретнато в удобна купчина и я поставете на място, което получава слънчева светлина, където те могат да изсъхнат по-бързо. Кърлежите предпочитат влажни, гористи райони, като избягват слънчеви и сухи условия. Това трябва да премахне всички потенциални скривалища и да държи кърлежите и другите нежелани вредители на разстояние.

Засадете това в градината си и ще забравите за кърлежите

4. Направете си естествен репелент срещу кърлежи

Ако не желаете да използвате химически репеленти в двора си, има много естествени и екологични средства, които можете да направите. Известно е, че спреят с кедрово масло и маслото от нийм убиват или отблъскват кърлежите, като причиняват задушаване, дехидратация, глад и разрушават феромоните им. Можете да закупите както спрей с кедрово масло, така и масло от нийм в местните градински центрове или да си направите домашен спрей.

Просто смесете една до две чаени лъжички етерично масло от кедрово дърво в една чаша вода в спрей бутилка. След това напръскайте директно във всички сенчести зони или периметър на вашия двор, където има вероятност да се скрият кърлежи. За репелент от нийм просто добавете две чаени лъжички масло от нийм към четири чаши вода в спрей бутилка, преди да нпръскате двора си.

Разреденото масло от чесън и маслото от мента също са добри естествени репеленти. Това е главно защото кърлежите мразят силните миризми, което ги възпира от хранене и снасяне на яйца.

Плюс това, тези естествени репеленти са безопасни за редовна употреба около деца и домашни любимци.

5. Използвайте диатомит

Този абразивен бял прах е естествено срещащо се вещество, направено от вкаменени останки от малки водни организми - диатомеи. Известно е, че е ефективно при убиване на кърлежи и други вредители, това по същество действа чрез унищожаване на восъчния външен слой на техните екзоскелети, което ги кара да изсъхнат и незабавно да умрат.

Как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

С помощта на кърпа за прах, поръсете диатомична пръст около двора си, като направите линия. Това ще убие всички кърлежи, които се опитат да преминат през нея.

Кога кърлежите са най-активни?

В зависимост от вашето местоположение обикновените кърлежи са най-активни от април до септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com