5 непозодирани неща, които могат да развалят зъбите

4346
5 непозодирани неща, които могат да развалят зъбите
Снимка: iStock/Guliver

Ако става въпрос за развалени зъби, повечето от нас си мислят, че причината е употребата на сладки храни. Често свикваме да си мислим, че венците и зъбите се развалят единствено от нездравословно хранене и нередовното им измиване, но това не са единствените причини, водещи до тези резултати. Нека видим какво още може да влоши състоянието на нашите зъби.

Кардио тренировки

Нужни ли са ни мъдреците и какво ще се случи, ако ги премахнем?

Нашите зъби наречени мъдреци, обикновено се приемат противоречиво сред мнението на много хора. Повечето от тях не биха искали мъдреците...

Прекомерните кардио тренировки може да бъдат причината за проблеми в устната ни кухина. Дори и спортисти, които се занимават предимно с аеробни натоварващи тренировки, здравето на зъбите им не е добро. При тях рисковете от появяване на зъбни проблеми и намаляне на защитата на емайла са доста по-повишени, отколкото при хора, практикуващи друг вид спротни дейности.

Случва се поради факта, че се появява понижаване на секрецията на слюнка по време на изтощителните тренировки. Самата слюнка е със съдържание на много полезни бактерии и минерали, предпазващи венците и зъбите от различни заболявания. Предпазва от гниене на зъбите и затова е много важно устата ни да бъде добре хидратирана, по време на тренировки.

Подобен проблем е и самото дишане през устата докато се извършват тези тренировъчни натоварвания. Устната ни кухина не е снабдена с влакна за пречистване, както носът ни и това оставя голям риск за растеж на болестотворни бактерии. Те навлизат в нашите дихателни пътища и могат да предизвикат разваляне на зъбите.

Вдигане на тежести

Когато вдигате тежести, инстинктивно стискате зъби. Този рефлекс може да доведе до намаляване на плъстността на емайла и да влоши проблема. Понякога дори може да доведе до счупване на зъб, ако тежестите са по-големи.

Навиците, които най-много вредят на зъбите ни

Миете си зъбите два пъти на ден, посещавате редовно зъболекаря и дори почиствате междузъбните пространства с конец и изплаквате устата ...

Лекарства

Приемът на различни лекарства също оказва неблагоприятно въздействие на нашите зъби. Например такива срещу алергии, лекарствата за проблеми със сърцето и високото кръвно, някои видове антидепресанти, предизвикващи усещане за сухота в устата. Така зъбите стават незащитени от високата киселинност в устата и това води до различни заболявания по тях.

Стомашни киселини

Ако не се лекуваме навреме от стомашен рефлукс, може да си докараме сериозни заболявания на зъбите и устната кухина. Ако често страдаме от връщането на киселини от стомашната жлеза към хранопровода, тогава трябва да предприемем мерки. Това може да предизвика ерозия на зъбите в нашата уста, но също така крие и риск от развитието на рак на хранопровода или устната кухина.

Измиването на зъби веднага след хранене

Ето 5 възможни причини, поради които може да се появяват кариеси

Понякога, колкото и редовно и правилно да мием зъбите си, без определена причина се появяват кариеси на зъбите ни и не можем да открием...

Много от нас си мислят, че по този начин може да се предпазим от образуването на кариеси, но това далеч не е вярно. Ако четкаме зъбите си дори и с четка с меки косъмчета, веднага след хранене, особено след приема на храни с голяма киселинност като сок, плод, зеленчук, газирана напитка или вино, тогава устойчивостта на емайла намалява.

Така той се поддава на механични увреждания и има риск от образуване на зъбни инфекции. Чувствителността на зъбите се увеличава, появяват се пукнатини и кариеси. Вместо да мием зъбите си веднага след хранене, може просто да изплакнем  устата си с вода и да изчакаме поне половин час преди да ги измием.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com