5 поуки от приказките, които така и не научихме

25528
5 поуки от приказките, които така и не научихме
Снимка: iStock

Приказките са не само забавление и четиво за преспиване на най-малките, a те носят върху прашните си страници и стара мъдрост, изпитани истини и много поуки. Дали обаче те не остават затворени някъде там – между твърдите им избелели от годините корици? Кои са поуките от любимите детски приказки, които чухме и повтаряхме, четохме и разказвахме, но така и не научихме?

„На лъжата краката са къси“

Вероятно многократно сме се убеждавали, че истината винаги намира път, че тя идва при нас дори и да закъснява. Знаем, че лъжата е нелицеприятна и подла, но въпреки това все още лъжем. И най-страшната истина е по-хубава от най-красивата лъжа. Но въпреки това лъжем. Приказката с красива поука не съумя да ни научи колко прекрасно е да имаш свободата да казваш истината и да се бориш за тази свобода, а не да лъжеш и прикриваш лъжите си.

„Дълбока рана заздравява, лоша дума не се забравя“

Мъдростта от народната приказка се предава през поколенията, но и днес мнозина не спестяват лошите думи. Буквите са се превърнали в куршуми, а думите в оръдие, с което нараняваме, забравяйки че дивният ни език не ни е даден за това. Обидата може да разруши приятелство, отношения, семейства. Тя е признак на слабост и откроява губещия – имайте предвид това преди да нанесете обида, оставяща рана за цял живот.

7 неочаквани ползи от четенето на книга

„Който не работи, не трябва да яде“

За жалост прекрасната народна приказка и още по-прекрасната поука от нея днес са обезценени. Свидетели сме на много случаи, в които нито средствата се добиват с честен труд, нито мързелът се наказва с глад. Трудът краси човека, защото го учи на истини, които никой друг не може да му поднесе. И в него няма нищо срамно и страшно. Дали децата ни ще припознаят отново тази поука зависи само от нас.

„Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“

Материалният свят, в който живеем, издигането на визията, външния вид на нещата, загубата на поглед към душата, същността и сърцевината на хора и събития, зачерква тази мъдрост, завещана ни от „Малкият принц“. Понякога се сещаме за нея, прокрадва се в мисълта ни, преминава през вените ни и отново се губи някъде в тъмното. А ние, забравили, продължаваме да съдим с очите си, без да запитаме сърцето си кое е правилното, отнемайки неговия избор и оставяйки го пусто.

„Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре недей да казваш нищо“

Поуката е особено актуална в съвременния дигитален свят, в който хейтърството се превърна в част от живота ни, а осмиването на хора – в норма. Дали някога ще потърсим доброто у всекиго и ще му подадем ръка, за да го изведем към промяната, която ще промени и нас, или ще се надсмиваме завинаги? Това е в ръцете ни и зависи от нас.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com