5 предимства на качествените кафемашини

4017
5 предимства на качествените кафемашини
Снимка: iStock/Guliver

Освен водата, кафето е най-консумираната напитка в световен мащаб. Това прави кафемашината един от най-често използваните уреди в кухнята и офиса.

Пиенето на кафе е дейност стара, почти колкото и самата цивилизация. Въпреки това много от вас най-вероятно никога не са си давали сметка как хората в изминалите исторически периоди са приготвяли своите кафета и какви уреди са използвали за направата им.

История на кафемашините

Смята се, че кафето за първи път е било открито в регион в днешна Етиопия, където един овчар случайно забелязал, че животните му са по-здрави и по-ентусиазирани, след като са консумирали кафени зърна.

Но първите свидетелства за варене на кафе и създаването на първата „кафемашина“ идват от османските турци.

Още през 575 година сл. Хр. турците създават така нареченият „Ибрик“, което в същността си представлява първобитна кафемашина, изработена от мед и месинг, оформена като малко гърне с кръгла долна част и висока, стеснена горна част.

В този ибрик тогавашните турци изсипвали ситно смлени кафени зърна, които заливали с гореща вода. След това се оставяла да заври няколко часа и готовата течност се нарекла „кафе“.

В началото на 18 век се постига следващият забележителен прогрес в производството и консумацията на кафе. В този период бива създаден инфузивният процес на варене във Франция.

През 1806 година първата френска преса бива изобретена. Тя била използвана за варене на кафе, чрез разбъркването му във вода, позволявайки на напитката да стои така няколко минути.

След това фина цедка с метален диск в долната част се натиска, за да филтрира течността от смляното кафе. Както виждаме технологията не се е променила коренно до наши дни.

През останалата част от 19-ия век се изработват и други методи на варене на кафе. Но едва след Втората световна война насам пиенето на кафе придобива изключителна популярност и масовост в цял свят. Това налага и изработването на все по-съвременни и модерни кафемашини.

В днешно време, дали заради свободния пазар или заради множеството производители в световен мащаб, виждаме сериозна битка между евтините, но некачествени уреди, и по-качествените, но с далеч по-високи цени.

Днес експертите от Hyperion.bg, ще ни разкрият кои са 5-те предимства на качествените кафемашини.

Предимства

Кафемашината днес се счита за необходимост от по-голямата част от хората, особен онези, които не могат да започнат деня си без чаша прясно кафе. Но освен това, предимствата от притежанието на качествена кафемашина вкъщи, са много повече.

1. Удобството

Имайки предвид историческото развитие на кафето, което разказахме в горните редове, едва ли днес можем да си представим нещо по-удобно от натискането на един бутон на автоматичната ни кафемашина, с което можем да се насладим на свежа и зареждаща чаша с кафе и то в удобството на нашия дом.

Да не говорим, че ако имате гости вкъщи, кафемашината ще ви спести огромно количество време.

2. Пестите пари

Нужно е само да сравните количеството пари, които ще изхарчите на месечна база, ако ходите по кафенета или си правите кафето на ръка у дома, за да разберете че притежавайки кафемашина вие ще усетите значителна разлика.

Повечето хора ходят в кафенета, за да си купят еспресо, но една автоматична машина за еспресо у дома ще ви свърши същата работа и то без надценката и времето, което ще изгубите да отидете до там.

3. Подходящи за пътувания

Любителите на кафето, които обожават и да пътуват, получават своята любима напитка в повечето хотели, но немалко са онези места, които не разполагат със собствена кафемашина.

За щастие на тези хора вече съществуват и портативни евтини кафемашини, които са лесни за побиране в багажа и за пренасяне, а удоволствието, което ще ви доставят, е неповторимо.

4. Насърчавате креативността си

Много от вас най-вероятно са гледали и са се наслаждавали на някой бариста, който с лекота и изящество твори поредния си кафеен шедьовър, тайно копнеейки да имате същите умения.

Е, кафемашините могат да ни позволят И това – повечето съвременни модели предлагат голяма разновидност от кафета, които може да опитате и да смесвате.

5. Полезно е за здравето

Най-вероятно вече знаете, че кафето има доста полезни свойства. Освен това, притежавайки своя собствена кафемашина вие ще се лишите от нежеланите калории, които приемате в кафенетата.

Ще се изненадате колко захар консумирате в популярните вериги и заведения за бързо хранене. Приготвяйки вашето кафе у дома ще ви позволи да контролирате това количество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com