5 причини да киснете овесените ядки вечер

12103
5 причини да киснете овесените ядки вечер
Снимка: iStock/Guliver

Една от най-полезните и предпочитани закуски от спортуващите и хората, които се стремят към здравословния начин на живот, е тази с овесени ядки. Към тях може да добавите плодове, семена или ядки. Те ще ви помогнат да свалите килограми, да поддържате холестерола и захарта в нормални граници. Тази закуска се приготвя бързо и лесно, зарежда с енергия за предстоящия ден и тонизира.

Пред всички, които тепърва предстои да се запознаят с овесените ядки, стои въпросът дали да ги накисват, или не. Ние ще ви дадем 5 причини за положителен отговор на този въпрос.

Бисквити с овесени ядки и сладко

Търсите идеи за чудесна закуска? Не се тревожете - ние сме насреща с една идея за домашни бисквити с овесени ядки и сладко. Ето и ...

Истината е, че може да консумирате овесените ядки както накиснати от по-дълго време, така и залети с гореща вода непосредствено преди хапване. В единия случай ще бъдат топли, а в другия – изстинали, но много вкусни. Всеки има индивидуален вкус и може да опита и двата начина. Разликата е, че накиснатите овесени ядки улесняват храносмилането и се усвояват по-бързо от организма. При накисване с вода и оставянето им в това състояние, нишестето, което съдържат, бива разградено, което помага за бързото им храносмилане. Освен това, приготвени по този начин, ядките подпомагат и усвояването на въглехидратите и протеините, които приемате.

За максимална полза изберете пълнозърнестия вариант на овесени ядки. Те са нерафинирани, пълни с протеини и полезни фибри. Освен във вода, може да ги накиснете и в мляко вечерта и да ги хапнете в най-полезната им форма за закуска. В състава им има много витамини, минерали и полезни елементи, ето защо консумацията им в сурова, а не сварена форма, е много по-благоприятно за организма.

Овесените ядки съдържат фитинова киселина, която не е полезна, тъй като пречи на усвояването на полезни вещества като желязо, калций и цинк. За да не се стигне до недостиг на тези елементи, силата на киселината трябва да бъде отслабена. Ако накиснете ядките, ще се случи точно това. При престояването цяла нощ действието на киселината става значително слабо и не може да попречи на усвояването на останалите ценни вещества.

Както всеки хранителен продукт, хубаво е да не прекалявате с консумацията на овесените ядки, защото те съдържат протеини, въглехидрат и мазнини. При умерен прием на тези вещества ще се чувствате енергични, здрави и силни. Важно е да не прекалявате, защото вместо да намалите, може да увеличите теглото, заради съдържанието на калории. Препоръчително е да не закусвате с овесени ядки, ако смятате да хапнете нещо много калорично през деня. Макар че защо ви е да го правите, ако се стремите към извайване на перфектна фигура и здравословен начин на хранене.

Богатите на фибри храни, които трябва да включите в диетата си

Фибрите са от съществено значение за тялото. Те помагат при лечението на различни здравословни проблеми като запек, понижаване на холес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com