5 прости правила как да преминете към правилно хранене

2822
5 прости правила как да преминете към правилно хранене
Снимка: Pexels / Pixabay

Правилното хранене е много лесно. Достатъчно е да намерите алтернативи на някои продукти и да промените малко хранителните си навици. Всичко това е много по-просто, отколкото изглежда. Ето как да го направите през новата година: 

Разменете сиренето от краве мляко с козе сирене

Първо, това просто ще разнообрази менюто ви и приятно ще промени вкуса на познатите ястия към по-добро. Второ, сиренето от краве мляко е тежък продукт, който се усвоява зле от организма, докато сиренето от козе или овче мляко се приема по-лесно от тялото ни. Стомахът ви ще ви благодари.

Основи на правилното хранене

Заменете хляба с пълнозърнест хляб

Колкото и изкусително да мирише пресен хляб от бяло рафинирано брашно, не се поддавайте на тази провокация. Не забравяйте, че той е един от основните врагове на хармонията и силата. Когато купувате хляб, обърнете внимание на неговия състав. В идеалния случай бялото брашно не трябва да присъства изобщо или в края на списъка със съставки. Още по-добре е да преминете изцяло към пълнозърнест хляб ─ по-малко калоричен и определено по-здравословен.

Заменете млечния и белия шоколад с черен

Като начало, просто е по-здравословно. Шоколадът с над 70% съдържание на какао подобрява мозъчната функция, повишава настроението и е богат на антиоксиданти. Е, второ, той е по-малко калоричен (разбира се, ако изберете такъв без добавки от плодове или ядки ─ и точно това трябва да изберете) и като правило практически не съдържа добавки като аромати или оцветители.

Заменете сосовете с лимон и подправки

Салатата от зелени листа и зеленчуци не е необходимо да се подправя с масло или калорични сосове, правилната комбинация от подправки, сушени билки и лимонов сок може лесно да замени всичко това. Основното нещо е да намерите любимата си комбинация. Например: черен пипер, босилек, розмарин и лимон. 

6 основни принципа за правилно хранене според диетолозите

Направете закуската основното си хранене

В началото на деня нашата храносмилателна система работи на 100%, така че е доста лесно за нея да смила всички храни, които ядем. Средно това отнема около 6 часа. Тоест, ако закусите в 8 сутринта, тогава до два часа следобед всички храни вече ще са усвоени и храносмилателната система отново ще бъде готова за интензивна работа. Въпреки това, по това време неговата активност вече ще бъде намалена с 20%, а процесът на смилане на храната ще се увеличи до 8 часа, което означава, че окончателното усвояване на храната ще настъпи едва до десет часа вечерта.

Започвайки от шест до седем часа следобед, активността на храносмилателната система намалява с още 60% ─ умората от непрекъсната работа през целия ден оказва своето влияние ─ и храносмилането се простира до 12 часа. Оказва се, че храната, получена на вечеря, ще бъде усвоена още по време на сън. В резултат на това храносмилателната система няма да може да си почине пълноценно, на следващия ден ще се чувствате неразположение сутрин и обща отпадналост, а приетата храна ще се складира в мазнини. Не напразно се казва: закуската яж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com