5 ранни симптома на артрит, които се проявяват на младини

12678
5 ранни симптома на артрит, които се проявяват на младини
Снимка: iStock/Guliver

Ревматоидният артрит е автоимунно възпалително заболяване, което е хроничен характер и засяга здравето на ставите. То протича с болезнено подуване, което в крайна сметка може да доведе до ерозия на костите и деформация на ставите. В някои случаи това заболяване може да обхване необичайни за него органи - очи, бели дробове, сърце.

Когато чуете думата „артрит“, първата ви асоциация е за възрастен член на семейството и като цяло за човек в напреднала възраст. Но всъщност артритът може да засегне хора от всички възрасти, причинявайки болезнено възпаление и скованост в ставите. Това заболяване може да приеме много форми, но има пет често срещани симптома, на които трябва да обърнете внимание.

1. Сутрешна скованост

Сутрешната скованост или скованост след дълъг период на бездействие, като следобедна дрямка или продължително стоене, е често срещан ранен признак на артрит.

В зависимост от вида артрит, сковаността може да продължи минути или дори часове. Ако постоянно се чувствате сковани сутрин за един час или повече, вероятно си струва да посетите ревматолог.

2. Болки в ставите

Болките в ставите най-често се появяват в пръстите и китките, но могат да се появят и в други части на тялото. Ежедневните процедури като писане или връзване на обувките могат да се окажат изключително трудни и болезнени за пациент с артрит.

Прилагането на топъл и студен компрес върху засегнатата област може да облекчи болката за кратко време. Топлината отпуска мускулите, докато студът облекчава подуването.

Ранният ревматоиден артрит обикновено засяга предимно по-малките стави, предимно тези на пръстите на ръцете и краката. С напредването на болестта симптомите могат да се разпространят в китките, коленете, глезените, лактите, бедрата и раменете. През по-голямата част от времето симптомите се проявяват в едни и същи стави от двете страни на тялото.

3. Лека треска

Леката температура с болки в ставите или възпаление е много вероятен признак на артрит. Ако имате висока температура едновременно с болки в ставите или мускулите, потърсете лекар.

4. Изтръпване на ръцете или краката

Възпалените сухожилия притискат нервите, което води до изтръпване в ръцете или краката. 

Изтръпването може да бъде намалено чрез използване на специални ластици за китки, стероидни инжекции за намаляване на отока, а в по-тежки случаи и операция за освобождаване на притиснати нерви.

5. Затруднено движение

Възпалението може да деформира връзките и сухожилията, което затруднява огъването или изправянето на определени области на тялото. С напредването на заболяването увреждането на ставите може да засегне връзките и сухожилията, което затруднява движението на различни части на тялото.

Вашият лекар може да препоръча специална терапия за намаляване на болката и увеличаване на двигателната активност, включваща още специални мехлеми, диета и лекарства.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com