5 съвета за медитиране за начинаещи

3810
5 съвета за медитиране за начинаещи
Снимка: Karolina Grabowska / Pexels

Медитацията е сила, която позволява на човек да преобрази себе си и да бъде в хармония със себе си. Редовната медитация води ползи не само за физическото здраве, но и за психическото. Медитацията позволява на човек да се центрира и да се свърже по-лесно със себе си. Ако сте начинаещи в тази дейност, то ще научите 5 съвета за медитиране.

Намерете подходящо място и поза

Мястото трябва да бъде тихо и да не ви разсейва. Открийте и своята подходяща поза. Не е нужно да бъдете в класическата поза лотос, която е със скръстени крака. Можете просто да седнете или да легнете, ако така ще се чувствате по-добре. Важно е да можете да се отпуснете и да не се натоварвате.

Как да медитираме правилно

Защо човек има нужда от медитация и какво му дава тя? На този въпрос и сходни по темата избрахме да се спрем и да потърсим отговорите с...

Обърнете внимание на тялото си

“Сканирането” на тялото е една от популярните техники, при която се насочва вниманието от една част към друга. Най-често това се случва от главата към петите. Докато го правите обърнете внимание на всички места. По този начин можете да освободите тялото си от болка в раменете или пък друга област, която е подложена на силен стрес. С времето ще усетите, че това място е спряло да ви боли или пък емоционалния стрес е спаднал значително.

Внимавайте как дишате

Дишането е важен момент от медитацията. Вдишайте дълбоко, докато усетите, че коремът ви се разширява,  а след това издишайте докато коремът ви се свие. По време на дишането се концентрирайте върху това как белите дробове се разширяват, а след това цялото тяло ви се отпуска. Можете да сложите едната си ръка на гърдите, а другата корема. По този начин и по-лесно ще следите движението на тялото си.

Целителната сила на медитацията

Съществуват множество свидетелства за ползата от медитацията и практиките по осъзнатост за здравето и психическото благополучие. Научни...

Приемете и пуснете мислите си

Напълно нормално е умът ви да се лута по време на медитация. Дори и след това няма как да напълно да сте овладели мислите, които нахлуват в съзнанието ви. Целта на медитацията е да посрещнете тези мисли, а след това да ги отпратите, без умът ви да се концентрира на тях. Когато изключите потока от визуална информация, то умът ви ще бъде по-чувствителен към процесите, които се случват вътре във вас. В началото започнете с по-кратко време, а след това го увеличете. По-важно е да медитирате често и редовно, отколкото дълго.

Не бъдете с прекалено високи очаквания

Важно е да бъдете постоянни. В началото най-вероятно няма да виждате видими резултати или пък ще ви бъде трудно. Не се отказвайте, с времето ще видите колко по-добре се чувствате и как умът ви е спокоен, а работата върви с лекота, както и всичко останало в живота ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните...