5-те абсолютно забранени храни за диабетици

33394
5-те абсолютно забранени храни за диабетици
Снимка: iStock/Guliver

Може да се нарече пандемия на 21 век. Той засяга всички, независимо от пола или възрастта и - противно на външния вид - не се отнася само за хора с наднормено тегло или затлъстяване. Диабетът, тъй като говорим за него, се нарича тихият убиец по някаква причина.

Въпреки че диабетът е неизлечимо заболяване, можете да живеете с него. Трябва обаче да се помни, че едно от най-важните действия, които пациентът трябва да предприеме, е честият самоконтрол. Редовно измервайте кръвната си захар, особено преди и 2 часа след хранене.

Правилното хранене, избягване на специфични продукти и включително посочените в ежедневното меню, което ще ви позволи да овладеете болестта, е повече от половината успех. И така, какво трябва да изключите напълно от менюто си?

1. Зърнени продукти

Трудно е да се откажеш напълно от тях. Никой от нас не може да си представи живота без вкусен сандвич или вкусни спагети. За съжаление, за да останем във форма и здрави, трябва да се подготвим за много жертви.

Диабетиците трябва да избягват: тестени изделия от рафинирано брашно, бял ориз, просо, грис, царевични люспи, сладки зърнени закуски, багети, кифлички, понички, кроасани, щрудели, пълнозърнест хляб с мед, сладкиши и бисквити.

2. Млечни

Сред млечните продукти от диабетното меню трябва да изчезнат пълномаслените млечни продукти, като: пълнозърнесто мляко, така охотно добавено към сутрешното кафе, сирена, мляко на прах, пълномаслено мляко, топено сирене, както и пълномаслено мазнина и зряло сирене.

Списъкът е доста дълъг, но това не означава, че трябва да изоставите напълно млечните продукти. Достатъчно е да се консумират разрешените - например мляко с намалено съдържание на мазнини и кисело мляко. 

3. Месо

Червеното месо е не само източник на полезни протеини и желязо, но и източник на съединения, допринасящи за развитието на атеросклероза, т.е. наситени мастни киселини и холестерол. Когато избирате месо, следвайте правилото - колкото по-постно, толкова по-добре.

Диабетиците трябва да избягват тлъсто месо като свинско, агнешко, патица, гъска и дивеч. 

4. Риба

Сред рибите, които са пълни със здравословни мастни киселини и ценни витамини и минерали, за съжаление има и такива, при които яденето трябва да бъде ограничено. Опитайте се да не ядете тлъсти шарани често. Също така си струва да се ограничи консумацията на пушена риба. Също така не забравяйте, че най-добре е да ядете задушена, варена или печена риба. Избягвайте обаче пърженето на риба. Хайверът и скаридите също не се препоръчват.

5. Зеленчуци

На първо място, диабетиците не могат да си позволят нишестените храни да доминират в менюто им със зеленчуци. В диетата си трябва да ограничите картофите, царевицата, граха и цвеклото. Най-добре е да ядете варени зеленчуци, за да не се повиши значително техният гликемичен инде

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...