5-те храни, които предпазват мозъка от стрес

12029
5-те храни, които предпазват мозъка от стрес
Снимка: congerdesign / Pixabay

Според данни на СЗО всяка година се увеличава броят на хората, които страдат от деменция. Един от факторите за това е неправилното хранене и стреса. Ако обичате да хапвате боровинки и грозде, то може да останете с нас и да разберете кои още храни предпазват мозъка ни и му помагат да функционира нормално.

Кедрови ядки

В 100 грама от тях се съдържат доволно количество витамин Е, магнезий и мед. Те са богати и на Омега-6 мастни киселини, които помагат за нормалното функциониране на мозъка.

Психолог назова най-добрите средства срещу тревожност

Информационното пространство само може да засили отрицателното въздействие върху съвременните хора. Постоянните психологически рискове ...

Витамин Е помага за справяне с оксидативния стрес и подобрява когнитивните способности. От друга страна, магнезият намалява тревожността и ни прави по-устойчиви на стрес.

Медта ни позволява да подобрим способността ни да помним по-добре. Манганът ни прави устойчиви на стрес, особено когато работим и такава работа.

Червено цвекло

В него има нитрити, които увеличават притока на кръв към мозъка и съответно насищането му с кислород. Изследване от 2017 показва, че кислородът увеличава невропластичността – способността на мозъка да се променя и наглася според обстоятелствата.

Бетанинът е витаминът, който придава червения цвят на цвеклото. Той предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер. В допълнение към това, витамин В9 намалява риска от деменция и нарушаване на когнитивните способности.

Разкриха главните причини за депресията

Депресия, тревога и посттравматично стресово разстройство могат да се развият след заболявания на сърцето, включително сърдечна недоста...

Чай мате

Това е южноафриканска напитка с високо съдържание на кофеин. Тя помага за намаляване на сънливостта, умората и ви помага да възстановите нормалните когнитивни функции.

Пиенето на чай мате се смята, че помага за намаляване на депресията и помага на невроните, като ги предпазва от разрушаване. Намалява и риска от разболяване от болестта на Паркинсон.

Куркума

Антиоксидантите в куркумата помагат на мозъка да подобри паметта си. Куркуминът, който се съдържа в нея, помага за деленото на мозъчните клетки и връзките в тях. Действа и като естествен антидепресант, като влияе на хормоните и намалява тревожността. Ако сте изложени на стрес, то е добре да включите куркума в менюто си.

Стафиди

Това е още една добра храна за мозъка. В 100 грама стафиди се съдържа 21% от препоръчителния дневен прием на калий, 150% бор, 18% мед и 16% витамин В6. Борът е полезен за краткосрочна и дългосрочна памет, подобрява възприятието, производителността и сръчността, а калият от своя страна е важен за нервните клетки.

Кои са показателите, че НЕРВИТЕ ни са на ръба да изпушат

Когато стресовите ситуации в живота ни дадат превес, е нормално това да повлияе негативно на психическото ни състояние, което може да д...

С тези храни, както виждате, не само подобрявате дейността на мозъка, но също така са полезни и за цялостно тонизиране на тялото. Можете по всяко време да се възползвате от тях, така че включете ги в менюто, за да бъдете здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com