5-те огромни ползи от консумирането на МОРКОВИ

20374
5-те огромни ползи от консумирането на МОРКОВИ
Снимка: https://pixabay.com

Морковите са от зеленчуците, за които не се сещаме толкова често и използваме предимно като добавка към супи и други ястия. Но ползите от тях никак не са малко, съдържат редица полезни хранителни вещества, а в допълнение са и много бюджетен продукт. Общо взето, те са полезни за поддържане на цялостното ни здраве, но нека да разгледаме по-обширно 5 конкретни ползи от редовното консумиране на моркови:

Полезни са за очите

Как да консумираме МОРКОВИТЕ, така че да извлечем максимум ползите от тях

Вероятно не веднъж сте чували, че морковите са едни от най-полезните зеленчуци за очите. За да извлечете максимум ползите от оранжевия ...

Морковите са богати на бета-каротин, който при попадане в организма се превръща във витамин А, а той от своя страна е мощен антиоксидант, който се грижи за доброто здраве на очите, кожата и косата. Когато разполагаме с нужното количество от този витамин в организма, се предпазваме от дегенериране на макулата, което е сред главните врагове на зрението.

Консумирайте за чиста и млада кожа

Отново благодарение на щедрите количества витамин А в състава на морковите, се намалява и рискът от развиване на рак на кожата, както и се осъществява правилно деление на кожните клетки. Ако приемате редовно моркови, ще си подсигурите достатъчно количество бета-каротин, който да покрие нужните норми.

Имат ползи за червата

Здравословни зимни рецепти, които да опитате у дома

Зимата е тук, а ние трябва да заредим организма си с витамини и полезни вещества, за да подобрим своя имунитет. В тази статия ще р...

Освен солидно количество витамини, морковите са богати и на също толкова фибри. Както знаем, те са важни за пълноценната работа на червата, тъй като подхранват бактериите и улесняват храносмилането. Другите положителни ефекти са свързани с укрепването на имунната система, по-засищащо действие, облекчаване на изхождането, по-лесно усвояване на хранителни вещества и др.

Консумацията на моркови спомага за редуциране на риска от проблеми със сърцето

Още един позитив от хапването на моркови е, че те са богати на калий, който е важен за сърцето, тъй като балансира нивата на кръвното налягане. А наличието на антиоксиданти в този зеленчук пък ни помага за по-бързото справяне с възпаленията, понижаване на лошия холестерол, борят се с инфекциите в сърдечно-съдовата система и т.н. Фибрите пък спомагат за правилната функция на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Морковите имат положително влияние и върху кръвната захар

При язва и при проблеми с черния дроб - ето какво не бива да ядем

Диетологът Олга Корабльова сподели пред руски медии при кои заболявания не трябва да се консумират моркови. Според специалиста този зе...

Морковите са изключително полезни, а и те почти не са калорични. Това означава, че можем да си позволим ежедневната им консумация без да ни е гузно. В допълнение към това, този зеленчук влияе положително и на кръвната захар. Благодарение на фибрите в състава им се забавя усвояването на глюкозата, което е важно за нормалните нива на кръвната захар. Отново споменаваме, заради това, че са бедни на калории, морковите са подходящи като ежедневен продукт във всяка диета и хранителен режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com