6 грешки, които допускаме, когато гладим

1933
6 грешки, които допускаме, когато гладим
Снимка: iStock/Guliver

Гладейки дрехите си всеки ден, правите много грешки, които дори не осъзнавате. Тези поведения се отразяват негативно не само върху комфорта на работа, но преди всичко върху състоянието на тъканите и самата ютия. Разберете какви грешки при гладенето ви се случват най-често и как можете да ги премахнете от ежедневието си.

1. Мръсна ютия

С този трик ще забравите за гладенето на пердетата

Всяка домакиня знае колко време отнема гладенето на пердетата след пране. Този трудоемък процес може да отнеме повече от час, така че ...

Много хора смятат, че ютията не се нуждае от почистване. След като приключат с гладенето, те скриват уреда в шкафа и не извършват никаква поддръжка, преди да започнат следващото гладене. Разбира се, такава грижа не трябва да се извършва всеки път, когато се използва ютията - но тя трябва да се почиства редовно.

2. Съхранение на ютията с вода вътре

Вероятно всеки има такъв грях на съвестта си. Ако поставите ютията в шкафа след гладене (особено в хоризонтално положение), без да изпразвате резервоара за вода, ускорявате натрупването на котлен камък в нея. Подобен проблем определено затруднява използването на уреда, тъй като утайката блокира каналите, през които водната пара трябва да излиза.

Затова не забравяйте да изпразвате съда за вода след всяко гладене. Също така имайте предвид, че водата, която остава в ютията за няколко дни или седмици, може да развие лоша миризма. Ще попадне върху дрехите ви, ако продължавате да повтаряте тази грешка.

3. Гладене на дрехи, които са напълно сухи

Как по-бързо и ефикасно да гладим дрехите!

Напръскайте с вода дрехите, преди да гладите Ако има намачквания, които ви е трудно да изгладите, напръскайте с вода и след това изгла...

Много се говори за ползите от гладенето на мокри или поне влажни дрехи. Имайте предвид обаче, че не става дума само за комфорта и ефективността на работа. Гладенето на напълно сухи тъкани може сериозно да им навреди. В най-добрия случай ще допринесете за грозния им блясък. В най-лошия случай ще ги унищожите напълно.

Ако предпочитате първо да изсушите добре прането си и след това да ги изгладите, не се притеснявайте. Достатъчна струя пара от ютията или спрей с дестилирана вода е достатъчна, за да подготви правилно материала за контакт с горещия уред.

4. Лоша подредба при гладене

Не всеки е наясно с факта, че оставянето на най-деликатните тъкани в края на гладенето несъзнателно допринася за тяхното влошаване. Това е така, защото ютията се нагрява с течение на времето. Отнема много повече време за охлаждане, отколкото за достигане на висока температура в началото на операцията. Приложение? Първо е хубаво да гладите коприна или полиестер, а след това памук или дънки.

5. Гладене на дрехи, които не трябва да се гладят

Трикове за перфектно изгладени дрехи

Гладенето трудно може да се нарече приятно забавление. Затова събрахме за вас 5 най -добри лайф хака, които ще ви помогнат да улесните ...

Накрая ще ви разкажем за грешката, която вероятно правите след всяко пране. Няма съмнение, че дънките или ризите се нуждаят от гладене. Положението обаче е различно при памучни тениски или светли блузи. Най-често е достатъчно да ги разклатите добре, след като ги извадите от пералнята и да ги окачите равномерно, за да изсъхнат. В резултат на това, след като ги свалите от простора, те ще изглеждат естетически и ще си спестите много работа. Не забравяйте, че намаляването на гладенето също има положителен ефект върху околната среда и размера на вашите сметки за ток!

6. Не нагрявайте ютията твърде много

Това може да повреди гладената от вас дреха, също както и самата ютия. Най-добре е да следвате маркировките на етикета на самата дреха. Чувствителен към високи температури е например полиестерът, който често се използва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com