6 опасни процедури за красота в салона

851
6 опасни процедури за красота в салона
Снимка: istockphoto.com

Тези, които обичат да ходят редовно в салони за красота, трябва дазнаят за възможните рискове от „разкрасяващите процедури“. 

Грижейки се за красотата на тялото си, не трябва да забравяте за неговото здраве, тъй като някои процедури за красота могат да причинят сериозна вреда на тялото. Ето защо, преди да посетите салона, е важно да се уверите, че техникът е квалифициран и че методите и продуктите са безопасни.

Солариум: почти като слънцето

Учените са доказали, че излагането на ултравиолетови лъчи на закрито провокира развитието на различни видове рак на кожата.

Полезният витамин D не се образува под лампи, тъй като те осигуряват различен тип светлина. Друга неприятна страна на солариума е формирането на зависимост от тен.

Ботокс: ефективен, но не безопасен

Важно е да се вземат предвид страничните ефекти на този токсин, който често се използва в козметиката. Специалистът, който извършва процедурата, трябва правилно да изчисли дозировката, да познава анатомията на лицевите мускули и да владее техниката на инжектиране, за да намали риска от тежки периорбитални усложнения и други последици за здравето.

5 процедури за красота при азиатските жени, които ни изглеждат странни

Кератиново изправяне на косата: агресивна химия

Мнозина смятат тази популярна салонна услуга за безвредна, но не е толкова просто. Майсторът третира къдрави нишки със специално съединение, за да ги направи прави, управляеми и копринени. За целта върху косата се нанасят активни химикали, опасни за организма. Най-токсичният компонент на формулата е формалдехидът. Причинява проблеми с дишането, изгаряния на кожата и очите.

Химичен пилинг: премахване на защитната бариера на кожата

Този козметичен метод се използва за подмладяване и почистване на лицето, ефективно ексфолира мъртвите клетки и се бори с петната. Въпреки всичките си предимства, процедурата уврежда естествения мастен слой и оставя лицето беззащитно. Вредните влияния на околната среда, особено ярката слънчева светлина, увеличават риска от възпаление, раздразнение и дори рак.

Боядисване на косата: потенциален риск от рак на гърдата

Доказано е, че една от най-популярните разкрасителни процедури оказва негативно влияние върху здравето. Научни данни, публикувани в края на 2019 г. в International Journal of Cancer, разкриха неприятни факти. Боядисването на косата само веднъж годишно увеличава риска от рак с 9%.

Учените също смятат, че много продукти за грижа за косата съдържат хиляди токсични компоненти, които влияят негативно на хормоналните нива и жизнените процеси в тялото.

Татуировки: канцерогенни пигменти

Най-често хората молят татуист да създаде черно-бяло изображение върху кожата. Тази опция е най-опасна за здравето: черната боя съдържа съставки, които провокират развитието на злокачествени тумори. Съдържа голямо количество бензопирен. Днес той е включен в списъка на канцерогенните вещества според IARC, международна организация, която се занимава с изследване на рака.

Лекарите и научната общност бият тревога: мастилото за татуировки представлява реална заплаха за хората. Наред с токсичните компоненти, шарките по тялото могат да скрият важни симптоми на рак на кожата, което ще попречи на ранното диагностициране на смъртоносната болест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com