6 прости и безболезнени начина за отстраняване на забита треска

2340
6 прости и безболезнени начина за отстраняване на забита треска
Снимка: iStock/Guliver

Тресчиците са колкото коварни, толкова и досадни. Никога не виждате как се появяват, но щом се забият във вас, определено ще ги усетите. Най-разпространеният начин да извадите такава от тялото си е да вземете пинсета и да започнете да ровите, но макар че това може да работи за трески, които не са се забили твърде дълбоко, то далеч не е идеално за тези, които са изцяло под повърхността.

Освен това боли. За щастие, за да се отървете от упоритите трески, невинаги се нуждаете от остри инструменти или от посещение при лекаря. Има много предмети, които се намират в дома ви в момента и могат да ви помогнат да ги извадите. Така че следващия път, когато се окажете с болезнено парче дърво или друг материал, забито в крака, пръста или някъде другаде, не забравяйте да измиете засегнатото място със сапун и топла вода и да опитате едно от тези прости средства.

1. НАКИСНЕТЕ ТРЕСКАТА В СОЛИ

Солите са невероятно универсално средство за лечение на често срещани заболявания като слънчеви изгаряния и болки в мускулите. Но една от по-малко известните им употреби е да помагат за изкарването на дълбоки тресчици на повърхността на кожата.

Как да извадите трън или забита треска от пръста си?

За да подейства това, просто разтворете чаша от солите във вана с топла вода и накиснете която и да е част от тялото, в която има треска. Можете също така да поставите малко от солите върху превръзка и да оставите треската покрита за един ден. И двата метода в крайна сметка ще помогнат за изваждането на тресчицата на повърхността, след което можете да я извадите напълно с пинсета.

2. ГОРЕЩА ВОДА

Ако треската е дървена и нямате под ръка сол, накиснете засегнатата част от тялото в обикновена гореща вода за 10-15 минути. Само се уверете, че не е прекалено гореща - не искате да се опарите, освен че имате треска. Ваната ще накара дървото да набъбне, което ще го избута от кожата ви достатъчно, за да можете да го хванете с пинсета и внимателно да го издърпате. Горещата вода ще омекоти кожата ви и ще направи областта около треската по-податлива, което ще улесни нейното отстраняване.

Тези симптоми на ръката издават кръвен съсирек

3. НАПРАВЕТЕ ПАСТА ОТ СОДА ЗА ХЛЯБ

Първо, преди да предприемете каквото и да било, почистете засегнатото място със сапун и вода. След това смесете малко вода с една четвърт от супена лъжица сода за хляб, за да направите паста, която след това можете да разнесете върху треската. Покрийте мястото с паста с превръзка и го дръжте така в продължение на 24 часа. Треската трябва да излезе на повърхността, което ще ви позволи да я отстраните. Ако все още не можете да го хванете, можете да повторите същата процедура, докато треската не се изнесе достатъчно над кожата.

4. ЗАЛЕПЕТЕ Я С ТИКСО

Този метод е най-добър, когато треската вече е изтеглена малко на повърхността, но пинсетата просто няма да се справи. Просто вземете парче тиксо и го поставете върху тресчицата. След като тиксото се закрепи (оставете го за няколко минути), внимателно го издърпайте под ъгъла, под който е влязла тресчицата. Може да се наложи да повторите това няколко пъти, за да измъкнете тресчицата. За да го направите по-лесно, първо накиснете мястото в топла вода, за да омекотите кожата.

Лекар споделя: Защо палецът боли на лявата или дясната ръка?

5. ПОТОПЕТЕ ЗАСЕГНАТОТО МЯСТО В ОЛИО ИЛИ ОЦЕТ

Друг прост начин за изваждане на упоритата тресчица е да накиснете засегнатото място в олио (например зехтин или царевично) или бял оцет. Просто изсипете малко от тях в купа и накиснете мястото за около 20-30 минути, след което прегледайте с поглед треската и вижте къде се намира. Ако изглежда по-близо до повърхността, но не достатъчно, за да се извади, накиснете го по-дълго. След като се отдалечи достатъчно, просто я извадете и измийте мястото със сапун и вода.

6. ПОКРИЙТЕ С ЛЕПИЛО

Цаката при лепилото е подобно на тази на тиксото. Ако можете да видите част от треската да стърчи от кожата, покрийте тази област с тънък слой нетоксично, водоразтворимо лепило. Изчакайте да изсъхне напълно. След това внимателно изтръгнете засъхналото лепило с нокът и внимателно го отлепете от кожата. С малко късмет треската ще излезе заедно с него. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com