6 заболявания, които издават студените крака

3119
6 заболявания, които издават студените крака
Снимка: iStock

Ако краката ви са винаги студени и не могат да се стоплят, без значение колко топли са чорапите ви, това може да е признак на заболяване.

Според експертите от healthline.com има редица състояния, които могат да причинят студени ръце и крака. И ако страдате от този проблем, по-добре се консултирайте с лекар!

1. Лоша циркулация или сърдечен проблем

Това е една от най-честите причини за студени крака. Лошото кръвообращение може да затрудни достигането на достатъчно количество топла кръв до краката ви.

Проблемите с кръвообращението могат да се дължат на сърдечно заболяване, при което сърцето се опитва да изпомпва кръвта с достатъчно бързи темпове.

Лошото кръвообращение може да е резултат от заседнал начин на живот. Ако по цял ден работите на бюро, може би краката ви са студени.

Пушенето също може да причини лошо кръвообращение.

2. Анемия
Анемията се развива при недостиг на червени кръвни клетки. Това е друга често срещана причина за студените крака, особено при тежки форми на заболяването.

Ако имате студени ръце и крака, яжте тези храни

Някои хора перманентно са със студени крайници. Каквото и да правят проблемът си остава и те не могат да се преборят с него – нит...

Желязодефицитна анемия може да се появи дори при напълно здрави хора. Лекува се с промени в диетата и чрез прием на добавки.

3. Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът се появява, когато щитовидната жлеза не е достатъчно активна, за да произвежда необходимото количество хормони. Тези хормони засягат функцията на почти всички органи в тялото ни и помагат за превръщането на храната в енергия.

Недостатъчното им производствио пречи на метаболизма на тялото. Тъй като метаболизмът контролира както сърдечния ритъм, така и телесната температура, недостатъчно активната щитовидна жлеза може да допринесе за намалена циркулация и по-студени крака.

Ако страдате от хипотиреоидизъм, хормоналният дефицит може да ви накара чувствате студ, включително и в областта на краката. 

Студени крака и ръце – кога това е опасно

Ако краката и ръцете ви са постоянно студени, независимо от времето навън, това оплакване сигнализира за здравословен проблем.  П...

4. Болест на Рейно

Болестта на Рейно е състояние, при което тялото е прекалено чувствително към ниски температури. Може дори да забележите как крайниците ви променят цвета си, често изглеждат бледи или дори сини и след това стават червени и изпитвате парене, след като се затоплите.

5. Диабет

Симптомът студените крака е възможно да се прояви като усложнение от диабет. Други оплаквания, свързани с краката и това заболяване, са периферна невропатия или периферно артериално заболяване.

6. Висок холестерол

Защо краката ви са винаги студени?

Ако краката ви винаги са студени, със сигурност ще ви е интересно да разберете на какво се дължи това. Най-често от студени крака и ръц...

Високите нива на холестерол могат да причинят проблеми с кръвообращението, което от своя страна води до студени крака.

Оплакването може да се дължи на натрупването на холестерол в кръвоносните съдове, както и на възпаление.

Стрес

Стресът може да повлияе на тялото ви и физически, тъй като кръвта се изпомпва от сърцето към крайниците. Това от своя страна може да доведе до измръзване на пръстите на ръцете и краката.

Важно: Статията е единствено с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за поставянето на диагноза или назначаването на лечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com