7 храни, които не трябва да топлите в микровълновата

2955
7 храни, които не трябва да топлите в микровълновата
Снимка: iStock/Guliver

Микровълновата печка е създадена случайно през 40-те години на 20-ти век и днес е основен кухненски уред във всяко домакинство. Удобна е за затопляне на готови ястия и готвене, но има някои храни, които на всяка цена трябва да избягвате да затопляте. Ето основните от тях:

1. ВАРЕНИ ЯЙЦА

Ако притопляте варено яйце в микровълнова фурна, парата повишава налягането във водата. Тъй като яйцата имат тънка мембрана и черупка, не могат да задържат налягането, а това води до „експлозия“ във фурната или чинията.

2. МОРКОВИ

Морковите могат да се затоплят и готвят в микровълнова печка, но не поставяйте сурови моркови, особено, ако не са обелени, защото това е опасно. Ако морковите не са измити добре и имат дори и малки остатъци от мръсотия, минералите от почвата предизвикват искри, които са опасни за уреда и могат да го повредят, ако се случва редовно.

Как да почистите микровълнова печка бързо и лесно

Не е нужно твърде много, за да се превърне микровълновата ви печка в истинска бъркотия. Претопляне на спагети болонезе, изкипяло мляко,...

3 ОБРАБОТЕНО МЕСО

Обработеното месо не е най-полезната храна, защото съдържа голямо количество сол, оцветители, консерванти и други химически добавки. Като прибавим към това и радиацията от микровълновата, нивата на холестерола се повишават, а това води до сърдечни проблеми. Най-безопасният начин да затоплите шунка или наденичка е на скарата или на готварския котлон.

4. ВОДА

Затоплянето на вода в микровълнова печка изглежда съвсем просто нещо и спестява много време. Но най-честите случаи на избухване стават именно от гореща вода, поставена в микровълнова печка, особено от деца. Електромагнитните вълни в уреда затоплят водата до супер горещо състояние, правят молекулите нестабилни, което може да доведе до експлозия.

5. ЛЮТИ ЧУШКИ

Какво издават вкусовите ти предпочитания за характера ти?

Според едно скорошно изследване на група специалисти от японски университет, любимата храна на всеки един човек може да разкрие не само...

Колкото по-люти са чушките, толкова по-опасно е да ги слагате в микровълнова фурна. Съдържат големи количества капсаицин, вещество, което може да бъде силно запалимо. Когато капсаицинът се изложи на електромагнитните вълни на уреда, започва да пуши и може да избухне пламък. Пламъкът и димът, които излизат от микровълновата, могат да причинят раздразнения на кожата и изгаряне.

6. ПИЛЕШКО МЕСО

Един от големите недостатъци на пилешкото месо е, че разпространява салмонела, особено ако не е добре термично приготвено. Ако поставите парче сурово месо в микровълновата, вероятността да го приготвите добре е минимална, което го прави потенциален риск за разпространение на бактерии. Същото важи и за другите видове сурово месо. Най-добре е месото да се готви на директна топлина, в тиган, тенджера, на скара или във фурната.

7. ДОМАТИ И ДОМАТЕН СОС

Подобно на варените яйца, доматите също могат да предизвикат експлозия, ако стоят дълго време в микровълновата. Поради течността, която се съдържа в пресните домати и в соса, повишаването на налягането води до избухване и цялата ви печка ще се покрие в червена течност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com