7 неща, които трябва да знаете, преди да стъпите на кантара

1004
Снимки: Vidmir Raic / Pixabay

Измерването на теглото е един от най-вълнуващите етапи на отслабване. Искаме излишните килограми да изчезнат възможно най-скоро. Ето защо не е изненадващо, че много дами стъпват на кантара по няколко пъти на ден, мечтаейки да видят ясен прогрес. Способността да се претегляте правилно обаче е цяло изкуство, защото има огромен брой фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да разберете теглото си.

Теглото варира през деня. Числото на скалата зависи от това колко вода сте изпили, какво сте яли и т.н.

Ако работите усилено върху себе си и килограмите се трупат, не се отказвайте. Понякога дори денят от седмицата може да повлияе на точността на измерването. И така, в какви случаи везните могат да покажат неточно число?

1. Претегляте се след тренировка.

Мислите ли, че кантарът ще покаже идеалното число веднага след тренировка? Разбира се, искате да видите резултата тук и сега, но претеглянето след тренировка само ще ви разочарова.  

Ако току-що сте започнали да спортувате или сте се върнали след дълга почивка, мускулите ви получават допълнителен стрес, което причинява краткотраен възпалителен процес. Не се паникьосвайте, тук няма за какво да се притеснявате. Единствената негативна последица е задържането на вода в организма. Случва се и обратната ситуация: след интензивно обучение кантарът ще покаже намаляване на теглото поради дехидратация.

2. Претегляте се по време на цикъла си.

По време на менструация често се появява усещане за подуване на корема. Хормоналните промени, задържането на течности и промяната на хранителните навици могат временно да увеличат теглото ви. Избягвайте да се претегляте по време на цикъла си и се съсредоточете върху грижата за тялото си. Нямате нужда от допълнителен стрес в такъв труден период!

Видове наддаване на тегло и как да се справите с тях?

3. Яли сте много солени храни

Ако сте яли много солени храни през нощта или имате общо предпочитание към солени храни, това ще се отрази на теглото ви. Солените храни провокират задържане на течности. Но не се обвинявайте за еднократен провал. Солта причинява подуване, така че просто изчакайте няколко дни. И ако солените храни са неразделна част от вашата диета, тогава трябва да се опитате да се ограничите. 

4. Пиете много вода 

Един от основните съвети при диета е да пиете повече. Да приемем, че сте купили голяма бутилка вода и сте си поставили за цел да пиете два литра на ден. Ако не сте приемали толкова много течности преди това, тялото ви ще се нуждае от време, за да се адаптира. Дотогава числото на кантара може да е по-високо от действителното число. Пиенето на вода всъщност може да ви помогне да отслабнете, стига да замества газирани напитки и други напитки с високо съдържание на захар. Просто оставете тялото си да се адаптира към промените.

5. Наскоро сте яли обилно.

Няма смисъл да се претегляте веднага след обилно хранене. Запомнете: храната отнема до осем часа за храносмилане и докато процесът не приключи, все още ще имате излишни килограми. Освен това натрият и захарта могат да причинят задържане на течности, както и подуване на корема, така че в такива случаи е по-добре да си направите почивка за един ден. Вместо да стъпвате на кантара всеки час, пийте вода и се разхождайте.

Какви килограми трябва да сте според възрастта?

6. Работите върху мускулите си.

Редовните упражнения са доказан начин за отслабване, но не гарантират, че цифрата на кантара ще бъде там, където искате. Всичко зависи от вида на тренировката. Има ситуации, в които се опитвате да изградите мускулна маса, но теглото продължава да намалява.

Можем да губим мазнини и да качваме мускули, но мускулите заемат по-малко място от мазнините. Ето защо талията ви може да се свие, но числото на кантара ще остане същото (или дори ще се увеличи).

7. Не сте започнали храносмилателния процес

Много хора знаят, че теглото е най-точно сутрин, затова веднага след ставане от леглото стъпват на кантара. Но това не е съвсем правилно, защото не стартирате храносмилателния процес. Изпийте чаша вода, дайте време на тялото си да се събуди, разходете се и едва тогава разберете теглото си.

Важно е да си поставяте цели, когато отслабвате, но не забравяйте да бъдете реалисти. Най-добре е да говорите с диетолог, който може да ви посъветва за здравословен диапазон на теглото. Не се опитвайте да го определите сами. За да отслабнете, трябва да практикувате здравословен начин на живот: да спите добре, да се храните правилно и да спортувате много.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...