7 причини да пием черен чай

2693
7 причини да пием черен чай
Снимка: iStock/Guliver

Черният чай е една от най-консумираните напитки в света. С какво тя заслужаваше да бъде начело в този списък? Това несъмнено се дължи на силния, отчетлив вкус, без който много от нас не могат да си представят следващия си ден. Въпреки това си струва да знаете, че черният чай предлага и редица здравословни свойства, които са подкрепени от науката. Повече за това по-долу.

7 причини, поради които трябва да пиете черен чай всеки ден

1. Антиоксидантни свойства

Да започнем с това какво ни дават антиоксидантите? Антиоксидантите помагат за премахването на свободните радикали и намаляват увреждането на клетките в тялото, което може да намали риска от хронични заболявания. Проучване при плъхове изследва ролята на теафлавините в черния чай. Резултатите показват, че този вид антиоксидант понижава холестерола и кръвната захар.

2. Положителен ефект върху здравето на сърцето

Черният чай съдържа флавоноиди, които са друга група антиоксиданти. Група, която има пряк или косвен благоприятен ефект върху здравето и състоянието на сърцето. Редовната консумация на флавоноиди намалява високото кръвно налягане, високия холестерол, повишените триглицериди и затлъстяването. Намалява плазменото съотношение LDL/HDL със 17%.

Кой е по-полезният чай – зелен или черен

Както черният, така и зеленият чай имат своите ползи за здравето и предимства. Всеки определя според собствения си вкус кой вид чай да ...

3. Подобрява здравето на червата

Червата съдържат трилиони бактерии, което ги прави до голяма степен отговорни за нашата имунна система. Полифенолите в черния чай могат да помогнат за увеличаване на количеството на добрите бактерии и да потискат растежа на лошите бактерии, като салмонела. 

4. Помага за понижаване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да бъде много опасно за здравето ни – повишава риска от сърдечна недостатъчност и инфаркт, бъбречна недостатъчност, инсулт и слепота. Пиенето на черен чай може да бъде един от факторите, които ще са от полза за хората с високо кръвно налягане.

5. Черният чай може да понижи кръвната захар

6 причини да консумирате редовно черен чай

Листата на черния чай има същите свойства като тези на зеления и белия чай. Черният чай е напитка, която се консумира в целия свят и че...

Повишените нива на кръвната захар могат да бъдат много опасни за нашето здраве. Как ще ни помогне черният чай в този случай? Оказва се, че това е отлична напитка, която помага за увеличаване на употребата на инсулин в човешкото тяло и по този начин намалява натрупването на ненужна мастна тъкан.

6. Помага за намаляване на риска от инсулт

Инсултът е втората водеща причина за смърт в света. Затова си струва да знаем как можем да го предотвратим. Проучванията показват, че хората, които пият три чаши черен или зелен чай на ден, имат 21% по-нисък риск от инсулт от тези, които не го пият.

7. Черният чай може да помогне за намаляване на риска от рак

С високо съдържание на полифеноли, черният чай може да намали жизнеспособността на раковите клетки, да регулира техния растеж и развитие и да преодолее разпространението на хормонално зависими тумори. Разбира се, това не означава, че черният чай може да бъде алтернатива за лечение на рак. Въпреки това може да се окаже полезно в този случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Древни турски гадания, които ще ви предскажат съдбата ви

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com