7 страхотни трика за богата и сочна реколта от ДОМАТИ

31035
7 страхотни трика за богата и сочна реколта от ДОМАТИ
Снимка: https://pixabay.com

Кой не желае да има на трапезата си свежи, сочни и ароматни домашно отгледани домати? За целта трябва да подберете най-добрите сортове и да ги засадите в началото на пролетта. По-нататък трябва да спазвате поредица от изисквания, а именно:

Първо, почвата трябва да е леко киселинна. При установяването с помощта на pH тестер на: по-висока киселинност, добавяте доломитна вар, а ако алкалността е доминираща, то я намалявате със сяра или органичен компост.

2 начина да засеете семената от домати правилно, за да отгледате богата реколта

Възможно ли е да засеете семена от купени домати за разсад и да получите добра реколта? Любителите градинари уверяват, че е напълно въз...

Второ, засаждайте семената дълбоко, премахвайте близките до почвата листа и покрийте там стеблото с почва. Предварително, в дупките за посев посипете малко смес от почва, компост или/и епсомова сол (магнезиев сулфат), с което ще подсилите растежния процес.

Трето, за да запазите влагата и температурния баланс, както и за да предотвратите появата на плевели, то мулчирайте почвата като я покриете с натурални материали, най-често окосена трева, слама, листа, както и всеки друг вид органичен мулч.

Четвърто, торете периодично, през 2 седмици, засадената площ, като за целта използвате натрошени яйчени черупки или/и остатъка от кафе – така ще обогатите почвата с азот и калций. А да гарантирате желаната „сладост“ на плодовете, подхранвайте растенията с разтвор от сол и пепел, в съотношение 1 суп. лъжица към 1 ч. чаша, като количеството разтвор за съответното растение е около ½ л. През 15-ина дни пръскайте почвата около растенията (без листата им) с разтвор на епсомова сол (1 ч. л. на 3 ½ л вода), с което ще осигурявате необходимото количество магнезий.

Пето, поливайте не твърде често, но обилно. По този начин ще поддържате висока влажност на почвата. Внимавайте да не прекалявате, защото влагата в повече води до воднисти плодове. Поливната вода не трябва да е с „чешмена“ температура. Препоръчително е да използвате вода, престояла няколко часа на слънце, към която да прибавяте малко компост.

Уникален турски метод за отлична реколта от домати

Всички любители градинари мечтаят да имат внушителна реколта от домати, особено тази година, когато цената на доматите надхвърля цената...

Шесто, пълноценният растеж на доматените плодове изисква процесът да се осъществява на тихо, добре осветено място. Тъй като са топлолюбиви растения, то поддържайте почвата да е с достатъчно висока температура като, с цел да ускорите нейното затопляне, покрийте я за около месец по-рано с черен найлон.

Седмо, за да насочите енергийното захранване изключително върху плодовете на растението, отстранявате разклоненията от основното му стебло, върху които няма плодове. Дръжте плодовете върху стеблото възможно по-дълго време до пълното им узряване, защото така в тях ще се концентрират повече хранителни вещества.
Доматите са широко използвани в кулинарията; те присъстват неизменно в най-различни супи и ястия, зеленчукови салати, сосове, лютеници и други. 

Ниската калоричност на доматите и множеството полезни хранителни вещества и витамини определя тези плодове като изключително здравословни по отношение на: перисталтиката, атеросклерозата, косопад, периодичния стрес, гнойни рани и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com