7 заблуди за това как да оцелеете в горещо време

1962
7 заблуди за това как да оцелеете в горещо време
Снимка: iStock

Климатичните условия у нас всяка изминала година все повече заприличват на южноафриканските страни и трябва да издържите на трудния тест, наречен „лятна жега“. Първо, трябва да разберете кои съвети за оцеляване в жегата са наистина ефективни и кои дори могат да бъдат опасни за вашето здраве. Ето някои от тях:

1.       Охладените напитки са сигурно спасение в горещия ден

Някои хора смятат, че безалкохолното от хладилника е най-доброто средство за охлаждане. Захарните или алкохолните напитки ви карат още повече да ожаднеявате. Разходвайки енергия за преработване на калории, тялото се загрява още повече.

Можете да пиете хладка вода, но по-ефективен ще бъде прясно свареният чай, чиито минерални добавки ще предпазват от дехидратация.

Също така е важно да изберете дрехи, които ще позволят на тялото да диша.

2.       Вентилаторът охлажда стаята

Вентилаторът изсушава потта по кожата и създава фалшиво усещане за прохлада. Вятърният вентилатор смесва горещ и студен въздух, в резултат на което въздухът в помещението става по-топъл. Ако температурата в помещението е по-висока от 37 градуса, вентилаторът само ще навреди, тъй като ще разпръсне горещия въздух, който изсушава кожата. В такава ситуация можете да използвате други методи за охлаждане.

3.       Горещината е опасна само за възрастните хора.

Това наистина е така. Възрастните хора имат нарушен топлообмена и не усещат веднага, че са прегряли. Те нямат толкова силно сърце, както в млади години, за да изпомпват гъста кръв на повърхността на тялото за охлаждане и не са толкова жадни.

Но хората със сърдечно-съдови заболявания, диабетици и кърмачета са изправени пред същите предизвикателства. Такива хора трябва да бъдат изключително внимателни, предвид факта, че не всички домове са проектирани да се справят с топлината.

4.       Отвореният прозорец ще облекчи парещата топлина

Само през нощта и рано сутринта въздухът навън е по-хладен, отколкото в жилището. По това време на деня отворените прозорци ще помогнат за освежаване на стаите. Но след 10 часа трябва да затворите и покриете всички прозорци, за да запазите усещането за свежест.

5.       Климатикът допринася за температурните разлики и причинява постоянни настинки

Тези, които използват климатици, наистина се разболяват по-често, но не поради спада на температурата. Причината са микробите, които се утаяват върху филтрите и сухият въздух допринася за тяхното размножаване. За да се реши проблемът, е необходимо редовно да се извършва профилактика на климатика и да се овлажнява въздухът.

6.       Прохладният душ е спасение, когато не можете да дишате от жега

Приятна процедура, но малко смисъл в нея. Кожата на човек се охлажда чрез изпотяване и студеният душ спира този процес. Тялото ще продължи да се нагрява, защото въздухът не е станал по-хладен.

7.       Сладоледът е най-доброто охлаждащо средство

Прекрасен деликатес, от който е трудно да се откаже, но при екстремни жеги действа като газирана вода. Сладоледът кара тялото да произвежда повече енергия, а оттам и топлина, за да работи с калории.

Алтернатива могат да бъдат напитки или сладкиши, направени от естествени плодове, които са богати на влага и полезни микроелементи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com