8 култови неща из българските пазари

54184
8 култови неща из българските пазари
Снимка: Снимка: Георги Андинов

Пазарите ни са колоритни. Никога не можеш да предположиш какво можеш да видиш там или как точно ще се опитат да ти продадат някоя стока. Търговците си имат своите хитрини, но и купувачите не се дават лесно. Точно от сблъсъка между тях се получават интересни истории, достойни за някоя комедия в киното.

Приготвили сме ви 8 от най-типичните случки, маниери и факти, на които можеш да попаднеш, разходиш ли се из някой от пазарите ни.

1. Стоката отпред не е същата като тази отзад

Колко спорове и скандали са пламвали точно заради този трик, всеизвестен вече на всички. Търговците винаги редят най-хубавите плодове и зеленчуци отпред, а ти слагат в торбичката неугледните и леко презрелите, които са скрили отзад. Важното е да те излъжат веднъж, пък ако не се върнеш - здраве да е!

2. Цялата стока е БЪЛГАРСКА

Картофите - от Самоков, черешите от Кюстендил, дините - от Любимец. Вероятно щяхме да се вържем на това, ако не беше всеизвестен факт, че българското производство отдавна не е това, което беше. Колкото и да ни се иска, вече няма как това, което произвеждаме да стига целогодишно за цяла България.

3. Правописните грешки на картонените табелки

По тях можем да сътворим цял един нов речник за българските пазари.

- Продавам сютюени

- Кьостендилски череши

- Не пипаи стоката

- Бриукселско зеле

Смахнати лозунги по времето на социализма

Времето, за което никой няма да забрави. Много може да се говори за навиците и живота през тези години. Останали са много снимки, книги...

- Които разбира, тук ни спира

*Из надписите на реални снимки в интернет

4. Наконтените баби, тръгнали за лук

Има един тип софийски баби, които са толкова екстравагантни, че човек може да им завиди. Ярък грим, кокетна шапка, дрехи във всички цветове и една спокойна походка, с която просто събират погледите. Навярно се досещате, че не са излезли на шопинг за дрехи, а просто да напазаруват нещичко за готвене. Въпреки това - видът винаги е на първо място.

5. Разнообразието от стоки

Куриозни случки из българските аптеки

Край нямат забавните случки и невероятните неща, дочути в българските аптеки през годините. Има такива куриозни случки, които спокойно ...

На пръв поглед - пазар за плодове и зеленчуци. Обходиш ли го добре обаче разбираш, че можеш да си купиш всичко - от контрабандни цигари, през домашни яйца, та до части за коли втора употреба. И всичко това сергия до сергия.

6. Гледачките, които ти казва за кой ще се ожениш

"Късметът ти е в чернокос, момиче. Стой и на ръка ще ти гледам, да ти кажа колко деца ще имаш." Отиваш на пазар за картофи и се връщаш с пълна информация за бъдещето си срещу съотвените дребни, разбира се.

7. Грамажът винаги е в полза на търговеца

Човек може да измисли много хитри неща, когато се опитва да излъже другите. Има си специални хитрини, с които да изкарат 20-30 стотинки повече като те излъжат за грамажа. Свикнали сме и си знаем. Направо да му стане мило на човек колко много са се постарали продавачите. На това му се казва човек да си обича работата.

10 неща, които дразнят в градския транспорт

Възпитанието е нещо, с което не се раждаме, но за щастие - можем да придобием. Лошото е, че все по-често се наблюдава липсата му. Има о...

8. Скандалите

Няма как да не сте присъствали на някой скандал между гневни баби, които хвърлят домати по земята и крещят. Пак им дали от лошата стока или ги излъгали с някой и друг грам. Или недай си Боже някой да се предреди на опашката... тогава вече скандалът придобива размерите на мини гражданска война.

Снимка: Георги Андинов

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...