8 начина да помогнем на черния дроб

4284
8 начина да помогнем на черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Рядко обръщаме внивание в забързаното ежедневие на начина ни на хранене. Ако към това добавим обездвижването, тогава е ясно колко страда нашия организъм. Най-важния орган в човешкото тяло е черния ни дроб.

Той отговаря за прафилното функциониране на организма, като:

·        Пречистването на кръвта

·        Производството на жлъчен сок, необходим за храносмилането

·        Регулацията на въглехидратния метаболизъм

·        Разграждането на хемоглобина в кръвта

  Някои полезни храни като орехите, грейпфрутът, морковите, брюкселското зеле, могат много да помогнат за пречистването на черния ни дроб. Нека в тази статия разбере какво още е добре да включим в ежедневното си меню, за да подобрим здравето си.

Приемът на вода

  Водата е много важна и трябва всекидневно да я приемаме, защото по-голямата част от нашия организъм е съставен именно от нея. Ако приемаме достатъчно количество вода дневно, то ще помогнем за регенерирането на нашите клетки и по-бързото транспортиране на хранителни вещества в организма ни.

Лимоните  и лаймът

  Лимоните и лаймът са доста полезни цитрусови плодове, които може да се консумират целогодишно. Ако ги добавим  към фрешове, като част от дресинг за  салати, в чая или в чаша вода, така ще засилим отделянето на жлъчен сок от черния дроб, който ще се отърве по-лесно от токсините.

Чесънът

   Чесънът е истинско лекарство, което ни предпазва от ммного вирусни инфекции и настинки, но също така влияе положително и върху здравето на черния ни дроб. Чесънът има богато дъръжание на селен и алици, които влияят за изчистването на вредните токсини от нашето тяло. Ако включите чесъна към ежедневното си меню, освен че ястията ви ще са много по-вкусни и ароматни, той ще засили и имунитета на организма.

Ябълките

  Ако човек иска да е в добро здравословно състояние и да прочисти черния си дроб е добре да приема всекидневно поне по една ябълка през цялата година. В нейната кора има богато съдържание на пектин, който влияе на доброто храносмилане. Така и работаа на черния ни дроб се подобрява и от тялото ни се изхвърлят вредните токсини по-лесно.

 

Зеленият чай

  Този толкова полезен чай е с богато съдържание на антиоксиданти, наречени катехини. Тяхното наличие ще предотврати задържането на мазнини в черния дроб и така той ще работи по-добре. Затова всеки ден може да пиете по една чаша зелен чай.

Авокадото

  Авокадото е чудесен източник на здравословни хранителни мазнини, допринасящи елиминирането на вредни  токсини в черния ни дроб. То има богато съдържание на различни витамини, белтъчини, фитохимикали и глутатион, който отговаря за елиминирането на токсините от тялото и подобрява здравето на черния ни дроб.

Куркумата

  Ако добавим подходящите подправки към нашето ежедневно меню, така ще елиминираме много от токсините в нашия черен дроб. Куркумата е една от тези подправки. Спомага отделяне на ензими, защитаващи черния дроб срещу задържането на канцерогенни вещества в него.

Цвеклото и морковите

  Тези два зеленчука може да се хапват всекидневно като част от салата, като бъдат подправени с малко лимон. В цвеклото и морковите има растителни флавоноиди, които са много важни за нормалното функциониране на черния ни дроб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно