8 нелепи грешки, които допускаме в кухнята

2820
8 нелепи грешки, които допускаме в кухнята
Снимка: ivabalk / Pixabay

Свикнали с определени дейности, не винаги сме наясно, че те могат да бъдат вредни за здравето ни. Това е прекалено ревностно поведение, което знаем, че често носи повече вреда, отколкото полза. Оказва се, че много от нас допускат подобни грешки в кухнята, като се грижат прекалено за чистотата или се фокусират повече върху външния вид, отколкото върху вкуса на ястието. Кухненските грешки могат да се отнасят и за дейности, различни от просто готвене. Ето осем грешки, които допускаме в кухнята.

1. Твърдо дълго варене на яйца

Вие също ли сте човек, който не знае колко трябва за сваряване на твърдо сварени яйца? Не се притеснявайте, вие принадлежите към наистина голяма група. Оказва се, че много от нас не само варят рохки, но и твърдо сварени яйца, като по този начин ги лишават от ценна хранителна стойност. Не забравяйте, че твърдо свареното яйце трябва да се вари за максимум 10 минути. След това стават безвкусни.

2. Белене на гъби преди термична обработка

Много от нас губят много време, правейки това. Може би преобладава естетиката, а не вкусът и последното трябва да играе първа цигулка в готвенето. Ако гъбите не са сурови, не е необходимо да се белят. Просто ги изплакнете с вода. Бактериите и токсините ще умрат по време на термична обработка. Не е нужно да губите време и енергия да ги белите.

3. Твърде дълго бъркане на съставките за теста

Една от най-честите грешки при печенето на сладкиши е твърде дългото бъркане на тестото. Ефект? Липса на компактна структура, неадекватна консистенция и дори провисвания. Съставките за тестото  трябва да се смесват възможно най-кратко, но докато се постигне плътна консистенция. Най-добре е да следвате препоръките в рецептата. Ако не съдържа информация за дължината и начина на смесване, нека го направим по усет, не забравяйте да не смесвате съставките.

4. Съхранение на някои продукти в хладилник

Много от нас са склонни да поставят храна в хладилника, която не трябва да е там. Това важи особено за всички видове плодове, както и за зеленчуци. Групата продукти, които не трябва да се съхраняват в хладилник, включва:

• Лук;

• Хляб;

• Картофи;

• Конфитюр;

• Чесън;

• Кафе;

Как да бъдем перфектни домакини само с подръчни средства

Малките несъответствия в ежедневието отнемат много време, което може да се изразходва по-добре за по-приятни занимания. Ето защо е важн...

• Домат;

• Пипер;

• Кетчуп;

• Соев сос.

Различни видове готови сосове за ястия, например за спагети, също не е необходимо да са в хладилник. Можете да ги съхранявате на стайна температура.

Неочакваните ползи от хляба в домакинството

Докато хората все още обсъждат здравословното въздействие на глутена, хлябът може да направи невероятни неща у дома дори без да го ядет...

4. Белене на оранжерийни краставици

Много от нас правят тази грешка, като същевременно се отказват от голяма доза витамини, които са в кората на оранжерийната краставица. Струва си да се припомни, че този вид краставици не изисква белене. Кората им е тънка, гладка и приятна за ядене. Преди да ядете, трябва само да измиете или приготвите на пара краставицата. От друга страна, смлените краставици трябва да се обелят, защото имат твърда и дебела кора. Нашите черва може да се затруднят да ги усвоят бързо и ефективно.

5. Твърде дълго месене

Месенето на тесто е изкуство. Най-добре го правят нашите майки, а още по-добре бабите. Приготвянето на хубаво тесто изисква не само прецизност в ръцете ви, но и точна оценка на неговата текстура, консистенция, вкус и мирис. Една от най-честите грешки при печенето е да месите тестото твърде дълго. В резултат на това то става твърдо или, напротив, се разпада. Най-добре е тестото да се замеси бързо, но ефективно.

6. Нарязване на билки

Медик: Това са най-опасните грешки при прием на лекарства

Не всички пациенти приемат лекарствата по начина, който им е предписан от техния лекар. Освен това, част от тях често дори се самолеку...

Това също е често срещана грешка, която професионалните готвачи със сигурност биха критикували. Това не се отнася за всички билки, но със сигурност за най-популярните: босилек, риган или розмарин. При контакт с метален нож билките могат да загубят хранителната си стойност и да отделят вредни за организма вещества.

7. Измиване на яйцата

За да се отървем от бактерии и мръсотия, често изплакваме яйцата с вода, преди да ги поставим в хладилника. Струва си да се знае, че водата разрушава защитния слой върху черупката и по този начин съкращава срока им на годност. Ако не искате яйцата да замърсят хладилника ви, оставете ги в чантата.

8. Използвате една и съща гъба за съдове отново и отново

Изследванията показват, че гъбата за чинии е един от най-мръсните предмети във вашата кухня. Не забравяйте да я сменяте редовно, тъй като нейната пореста структура и влага я правят идеално място за бактерии. Добро решение ще бъде да замените гъбата със специална четка за чинии или кърпи от юта. Те имат естествени антибактериални свойства и не са гъбести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com