Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 основни сигнала, че скоро ще бъдете уволнен

06 ноември 2023, 08:20 часа

Работата е важна част от живота и за мнозина внезапната ѝ загуба може да се превърне в истински кошмар. Откъде да разбереш, че искат да те уволнят, но все още не са говорили за това?

1. Започнали са да намират грешки в работата ви

Ако изпълнявате служебните си задължения както преди, но забелязвате например, че ви се заяждат за дреболии, тогава имаме лоши новини. И ако няма обективно обяснение за това поведение на началниците ви, значи сте кандидат за уволнение.

Още: 6 ясни сигнала, че е време спешно да смените работата си

2. В сайтовете за търсене на работа се е появила свободна позиция за вашата позиция.

Ако вашата свободна позиция се появи в сайтовете за търсене на работа, тогава или нещата са зле, или търсят помощник. Но по правило това означава, че ръководството на компанията вече се е свързало с специалист по човешки ресурси, който скоро ще ви намери заместник.

3. Други служители се интересуват от тънкостите на вашата работа.

Например, някой случайно иска да разбере дали имате връзки в държавните агенции и ако да, с кого да се свърже. Може също да бъдете помолени да споделите информацията за контакт на вашите клиенти. Защо мислите, че някой се е заинтересувал толкова от това?

Още: Има само 5 вида работещи жени: Разберете коя сте.

4. Компанията има проблеми

Нищо лично. Може би просто ще бъдете съкратени. В този случай е важно да се определи навреме, че компанията изпитва затруднения и да започне да работи върху резервни опции. Забележете промените и тогава новината за намалението няма да бъде изненада за вас.

5. Започнали са да ви изпращат коментари по имейл.

Преди вашият шеф даваше всички заповеди и инструкции устно, а сега, без видима причина, започна да хвърля планини от писмени инструкции? Може да се окаже, че той създава архив, за да потвърди вашата некомпетентност и подготвя почвата за уволнение.

Още: Зодиите, които се очаква да сменят работата си през 2024 г.

6. Работата ви вече е под постоянен контрол

Преди това сте получили задача и сте очаквали резултата в рамките на определен период от време. Сега всяка стъпка се проверява внимателно и обсъжда (или критикува). Шефът пита сто пъти на ден дали сте се обадили на клиента, дали сте му изпратили имейл, дали сте забравили да подготвите документи за подпис и на какъв етап е изпълнението на задачата.

7. Колегите са променили отношението си към вас

Не е тайна, че близо до шефовете винаги има няколко колеги, които знаят малко повече от всички останали. И ако има сериозни промени в поведението на тази привилегирована група, това е повод да се замислим.

Още: Повишение чука на вратата на 3 зодии

8. Имате по-малко задачи

Не бързайте да се радвате, защото това също са ясни признаци за предстоящо уволнение. Ако получавате инструкции, с които дори и начинаещият може да се справи, и колега води преговори с обещаващ клиент вместо вас, не затваряйте очите си за тази ситуация и не се обвинявайте, че сте прекомерно подозрителни. По този начин те карат да усещаш, че професионалните ти качества тук изобщо не се ценят.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес