Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 ресторантски трика, които правят обикновената храна по-вкусна

19 юни 2024, 17:44 часа

Ресторантите използват тези трикове, за да ни накарат да оставим там повече пари, които ще използваме у дома, за да нахраним семейството и гостите си. Всичко е важно: цветът на съдовете, температурата на храната и дори миризмата в кухнята-всекидневната.

Не пренебрегвайте правилата за сервиране

Ресторантьорите отдавна проучват как определени техники за сервиране могат да насърчат клиентите да поръчат повече храна и напитки. Например, подреждане на чинии на масата по определен начин, използване на допълнителни салфетки, кошница за хляб, чаши за вино - всичко това не само създава уютна атмосфера, но и психологически подготвя посетителя за по-значително и съответно по-скъпо вечеря.

Това от своя страна увеличава желанието му да харчи повече пари. Важен е дори такъв привидно незначителен фактор като наличието или отсъствието на прибори за хранене в чиниите.

Ето как формата и материалът на масата за хранене влияят на отношенията в семейството

Изберете светли съдове

Първо, тъмните нюанси на съдовете не контрастират добре с повечето хранителни продукти, така че ястие на тъмен фон визуално изглежда по-малко, отколкото на светъл. На второ място, белият цвят създава асоциации за чистота и свежест, провокирайки желанието да ядете повече.

Предложете солени закуски

Много ресторанти предлагат безплатни леки закуски, докато храната се приготвя. Обикновено те винаги се оказват солени или пикантни. Това се прави, за да поръчате повече напитки, опитвайки се да утолите жаждата, причинена от предлаганата храна.

Сложете хляб и масло на масата

Преди сервиране на основното ястие в ресторантите на гостите често се предлагат специални лакомства, наречени комплименти от главния готвач.

Обикновено леките закуски, които се състоят от ароматен хляб, не само не прекъсват апетита, но, напротив, ни подготвят за по-обилно хранене.

Предложете аперитив

Компетентните сервитьори винаги предлагат да се освежите преди хранене със специални напитки , които възбуждат апетита. Най-често като аперитив за тази цел се предлагат пенливи вина. Ако планирате парти, можете спокойно да използвате тази идея с гостите си, които ще оценят високо всички ястия, приготвени за събитието.

Кои са основните правила при подреждане на масата?

Сервирайте топли напитки след основния прием

Повечето гости са щастливи да поръчат допълнителна порция сладкиши за чай или кафе, защото топлите напитки винаги са приятни за пиене с десерт. Това означава, че след основното хранене определено ще похарчите пари за закупуване на нещо „вкусно“.

Използвайте овкусители

Миризмата на пресни печени продукти веднага навява мисли за уютен дом. Знаещите собственици редовно снабдяват заведенията с аромати на канела и ванилия, сигнализирайки на потенциалните посетители за уютна и семейна атмосфера и възбуждайки апетита.

Добавете жълти и оранжеви детайли към интериора

Отдавна е отбелязано, че топлите, приглушени тонове в дизайна на стаята подобряват възприятието за сладост и съдържание на мазнини в храните. От своя страна студените нюанси на интериора карат посетителите да възприемат ястията като по-леки и по-малко калорични. Ето защо ресторантите за бързо хранене традиционно използват в дизайна си ярки, наситени цветове, които засилват чувството на глад.

Интересно е също, че влиянието на цвета се простира дори върху музикалния фон на заведението. Така меката, релаксираща музика в комбинация с топли тонове на интериора провокира реда на по-задоволителна, по-тежка храна, докато динамичните, весели композиции на фона на студените нюанси на интериора склоняват гостите към по-леки ястия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес